موقعیت یابی گمانه های اکتشافی با استفاده از مدلسازی تراکم سطح و سیستم اطلاعات جغرافیایی (GIS) (مطالعه موردی: بخش شرقی معادن آهن سنگان خواف)
محل انتشار: اولین همایش ملی زمین شناسی و اکتشافات معدنی
سال انتشار: 1393
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 1,362
فایل این مقاله در 7 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
NGMES01_001
تاریخ نمایه سازی: 4 آذر 1393
چکیده مقاله:
تعیین موقعیت سکوهای حفاری گمانه های اکتشافی یکی از موضوعات مورد بحث در بخش اکتشاف معادن می باشد. هدف از این تحقیق ، پیاده سازی روش تراکم سطح با استفاده از تکنولوژی GIS می باشد تا با استفاده از نقشه پهنه بندی حاصل ، به مکانیابی مناسب گمانه کمک کرده و از هزینه های ناشی از مکان حفر نامناسب جلوگیری به عمل آید. مورد مطالعه آنومالی شرقی معدن سنگ آهن سنگان در شهرستان خواف می باشد. روش تراکم سطح (area density) یکی از روش های دو متغییره برای وزن دهی لایه های اطلاعاتی است که در آن وزن دهی به لایه های اکتشافی در محیط نرم افزاری GIS انجام می شود. ابتدا 4 عامل شامل زمین شناسی ، فاصله از گسل ، گرانی سنجی ، مگنتومتری به عنوان متغیرهای تاثیرگذار تعیین شدند. سپس براساس معادلات این روش به هر عامل براساس میزان سهم آن عامل و زیرعامل ها نسبت به ماده معدنی دارای رخنمون ، وزن داده شد . در نهایت نقشه های هریک از پارامترها و نقشه نهایی موقعیت یابی گمانه های اکتشافی در 5 طبقه از مکان خیلای مناسب تا خیلی نامناسب در محیط نرم افزار Arc GIS9.3 تهیه شد. نقشه ها پهنه بندی نشان می دهد که نواحی با پتانسیل ماده معدنی خیلی بالا و پتانسیل بالا اغلب در مجاورت سازندهای آهن عیار بالا تا کم عیار و فواصل از گسل 70-30 متر ، به خصوص در بخش های V, III, VI قرار گرفته اند. نتایج نقشه پتانسییل معدنی ، نشان می دهد با توجه به اینکه داده های مدل تراکم سطح به طور مستقیم با رخنمون های آهن منطقه در ارتباط است ، این مدل دقت بالایی دارد و قابل استفاده در بخش اکتشاف معادن است.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
لیلا رحیلی خراسانی
کارشناس ارشد زمین شناسی مهندسی ، کارشناس دفتر فنی اکتشاف مجتمع سنگ آهن سنگان
عباس گل محمدی
دانشجوی دکتری زمین شناسی اقتصادی ، معاونت برنامه ریزی ، توسعه و اکتشاف مجتمع سنگ آهن سنگان
علی اکبر بادامه
کارشناس ارشد پترولوژی ، مدیریت فنی اکتشاف مجتمع سنگ آهن سنگان
محسن زنگنه
کارشناس ارشد زمین شناسی اقتصادی ، ریاست دفتر فنی اکتشاف مجتمع سنگ آهن سنگان
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :