واکنش لاینهای S2 چغندرقند به بیماری ریزومانیا در مزرعه با آلودگی طبیعی

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: دومین همایش سراسری کشاورزی و منابع طبیعی پایدار
  • کد COI اختصاصی: NACONF02_0495
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 705
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فاطمه غلامی

دانشجوی کارشناسی ارشد اصلاح نباتات دانشگاه پیام نور مشهد

مسعود احمدی

عضوهیئت علمی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی خراسان رضوی

علی معصومی

عضو هیات علمی دانشگاه پیام نور مشهد

حسن حمیدی

کارشناس ارشدمرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی خراسان رضوی

چکیده

یکی از مهمترین بیماریهای چغندرقند، بیماری ریزومانیا بوده که حتی قادر به خسارت کلی به محصول این گیاه میباشد. تنها راه حفاظت محصول این گیاه مهم زراعی در مزرعه آلوده به ریزومانیا، کشت ارقام مقاوم است. به منظور ارزیابی واکنش ژنوتیپهایS2 چغندرقند ( 28 لاین و دو رقم شاهد حساس و مقاوم) به بیماری ریزومانیا در مزرعه با آلودگی طبیعی از طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار در مزرعه تحقیقاتی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی خراسان رضوی در سال زراعی 93- 1392 استفاده شد. در این آزمایش برخی از صفات کمی و کیفی چغندرقند شامل طول و عرض برگ، طول دمبرگ، درصد قند ناخالص و عملکرد ریشه مورد مطالعه قرار گرفت. نتایج تجزیه واریانس نشان داد که بین ژنوتیپهای مورد مطالعه چغندرقند از نظر کلیه صفات تفاوت معنیداری وجود داشت. رقم شاهد مقاوم به بیماری ریزومانیاDorothea ازنظر صفات طول دمبرگ و عملکرد ریشه نسبت به سایر ژنوتیپها برتری نشان داد. در حالیکه بالاترین عرض برگ، طول برگ و درصد قند ناخالص به ترتیب در لاینهایS2- و 7 S2-2 ،S2-13 وجود داشت. کمترین مقادیر نیز برای صفات عرض برگ، طول برگ، طول دمبرگ، درصد قند ناخالص و عملکرد ریشه به ترتیب در لاینهایS2-26 ،S2-27 ،S2-24 رقم شاهد حساس به بیماری ریزومانیا (جلگه) و لاینS2-7 مشاهده شد.

کلیدواژه ها

چغندر قند، ژنوتیپ، ریزومانیا، صفات کمی و کیفی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.