تهیه نقشه ارزیابی خطرپذیری آب زیرزمینی دشت پشمینه زار با استفاده از روشهای گادز (GODS) و دارستیک (DRASTIC) اصلاح شده بر پایه روش های آماری
محل انتشار: دومین کنفرانس بین المللی مخاطرات محیطی
سال انتشار: 1392
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 822
متن کامل این مقاله منتشر نشده است و فقط به صورت چکیده یا چکیده مبسوط در پایگاه موجود می باشد.
توضیح: معمولا کلیه مقالاتی که کمتر از ۵ صفحه باشند در پایگاه سیویلیکا اصل مقاله (فول تکست) محسوب نمی شوند و فقط کاربران عضو بدون کسر اعتبار می توانند فایل آنها را دریافت نمایند.
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
ICEHH02_760
تاریخ نمایه سازی: 13 آبان 1393
چکیده مقاله:
آبخوان پشمینه زار در شمال غربی استان خوزستان واقع شده است که بخش مهمی از آب آشامیدنی و کشاورزی این شهرستان از این آبخوان تأمین میگردد و به خاطر دارا بودن عوامل آلوده کننده نظیر فعالیت های کشاورزی و باغداری، واحدهای صنعتی و شهری، لازم است اقدامات اساسی در زمینه مطالعه مناطق مستعد از نظر آلودگی انجام پذیرد. پارامترهای مدل دراستیک و گادز در نرم افزار GIS رتبه بندی، وزن دهی و تلفیق شده (Overlaying)، که لایه های جدیدی به نام شاخص های دراستیک و گادز به دست آمده است. حداقل و حداکثر شاخص DRASTIC اولیه بترتیب 76 و 128 می باشد،که در محدوده بدون خطر آلودگی، خیلی کم، کم و متوسط تا کم قرار دارد که پس از تلفیق نقشه کاربری اراضی به پارامترهای دراستیک با وزن اولیه، نقشه خطرپذیری آلودگی منطقه مذکور حاصل گردید که حداقل این شاخص 87 و حداکثر 168 می باشد. که از نظر طبقه بندی خطر پذیری در محدوده خطر آلودگی خیلی پایین، پایین، متوسط تا کم، متوسط تا زیاد و زیاد قرارگرفته است. حداقل میزان شاخص GODS 0/096 و 0/42 حداکثر این شاخص در منطقه مورد مطالعه می باشد. از نظر طبقه بندی در سه محدوده آسیب پذیری قابل اغماض، کم و متوسط قرار گرفته است. غلظت نیترات در 12 نمونه در دو دوره تر( آبان ماه 90 ) و خشک ( شهریور ماه 91 ) برداشت شده است که با مدل دراستیک تصحیح شده و مدل GODS مورد ارزیابی و صحت سنجی قرار گرفته اند که نتایج نشان دهنده این است که مدل GODS در دوره خشک تطابق بهتری با داده های نیترات داشته ولی مدل دراستیک در دوره تر تطابق بهتری با غلظت های نیترات داشته است اما در کل در مدل DRASTIC تطابق مدل با واقعیت کاملاً مشهود است، اما در مدل GODS این تطابق کمتر مشاهده می شود که به دلیل استفاده کردن از پارامترهای هیدروژئولوژیک می باشد. نقشه آسیب پذیری آلودگی دراستیک به دو روش مورد واسنجی قرار گرفت که در نتیجه آن ،وزن ها اصلاح گردیده و نقشه آسیب پذیری دراستیک مجدداً ترسیم گردید، روش اول روش تک پارامتری بوده که از تمامی پارامترهای دراستیک استفاده شده و وزن های جدید باهم تلفیق شده اند. در روش دوم از ضریب همبستگی اسپیرمن و کندال که نشان دهنده همبستگی غلظت های برداشت شده نیترات در دوره شهریور ماه 91 با شاخص دراستیک بوده استفاده شده است، در این روش از 5 لایه استفاده شده و لایه های عمق تا سطح ایستابی و محیط خاک حذف گردیده و سایر لایه ها با وزن های جدید باهم تلفیق گردیدند. نتایج همبستگی نقشه های اصلاح شده با غلظت های نیترات برداشت شده نشان دهنده همبستگی بالاتر نقشه دراستیک اصلاح شده با روش همبستگی اسپیرمن و کندال می باشد.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
رضوان ثابتی
کارشناس آب زیرزمینی شرکت مهندسین مشاور کمیاب گستر جنوب