تأثیر تغییرات تراکم پوشش گیاهی بر روند رواناب و رسوب سالانه حوضه آبخیز هروی در استان آذربایجان شرقی

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: دومین همایش ملی بحران آب (تغییر اقلیم، آب و محیط زیست)
  • کد COI اختصاصی: NCWC02_302
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1214
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمدجواد وحیدی

استادیار دانشکده کشاورزی دانشگاه بیرجند

علی اصغر جعفرزاده

استاد گروه خاکشناسی دانشگاه تبریز

رسول میرعباسی نجف آبادی

استادیار گروه مهندسی آب دانشگاه شهرکرد

چکیده

تغییرات پوشش گیاهی یکی از عوامل مهم در تغییر جریان هیدرولوژیک، فرسایش و انهدام تنوع زیستی حوضه آبخیز میباشد؛ لذا مطالعه این تغییرات و اثر آنها بر الگوی رواناب و رسوب در جهت برنامه ریزی محیطی و مدیریت حوضه آبخیز بسیار ضروری است. در تحقیق حاضر، نقشه های تراکم پوشش گیاهی از سال ١٩٧٦ تا ٢٠١٠ با استفاده از شاخص نرمال شده تفاضلی پوشش گیاهی (NDVI) استخراج و تأثیر تغییرات آن بر روابط بارش-رواناب و رواناب- رسوب سالانه حوضه آبخیز هروی در استان آذربایجان شرقی از طریق شیب روند منحنی های جرم مضاعف در چهار دوره زمانی مختلف (دوره های 1976-1970، 1989-1977، 2000-1990و 2010-2001) مورد بررسی قرار گرفته است. بدین منظور چهار تصویر ماهواره لندست شامل MSS سال 1976، TM سال 1989، ETM+ سال های 2000 و 2010 مورد استفاده قرار گرفت. به طور کلی نتایج NDVI کاهش تراکم پوشش گیاهی را در طول زمان گزارش نمود. همچنین، نتایج نشان داد که به غیر از دوره 1989-1977، در تمامی دوره ها شیب روند منحنی های جرم مضاعف بارش رواناب و رواناب-رسوب سالانه نسبت به دوره قبل از خود افزایش یافته است. نتایج اولیه حاصل از نقشه های تراکم NDVI نیز حاکی از افزایش اراضی فاقد پوشش گیاهی از ١٩٧٦ تا ٢٠١٠ ، به استثنای دوره 1989-1976 می باشد و این نتایج با تغییرات جمعیت در حوضه آبخیز مطابقت داشته و در واقع بررسی روند تغییرات جمعیت روستاهای واقع در حوضه آبخیز هروی نشان داد که تغییرات جمعیت با تغییرات NDVI مطابق بوده و شیب روند منحنی های جرم مضاعف مورد بررسی را نیز تحت تأثیر قرار داده است.

کلیدواژه ها

پوشش گیاهی، حوضه آبخیز هروی، رواناب و رسوب، ، منحنی جرم مضاعف، NDVI

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.