سال انتشار: 1392
محل انتشار:
ماهنامه باغ نظر، دوره: 10، شماره: 26
کد COI مقاله: JR_BAGH-10-26_004
زبان مقاله: فارسیمشاهده این مقاله: 3,524
فایل این مقاله در 8 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
با استفاده از پرداخت اینترنتی بسیار سریع و ساده می توانید اصل این مقاله را که دارای 8 صفحه است به صورت فایل PDF در اختیار داشته باشید.
آدرس ایمیل خود را در کادر زیر وارد نمایید:
مشخصات نویسندگان مقاله تحلیل هندسی معماری مسجد شیخ لطف الله اصفهان جهت تعیین ارتباط هندسی نمازخانه با جلوخان ورودی بنا
چکیده مقاله:
معماری مساجد در هنر اسلامی ، جایگاه ویژه ای دارد . ترجمان اندیشه ها و اعتقادات هنرمندانی است که زندگی خویش را برای رسیدن به یگانگی و وحدت صرف کرده اند . مسجد شیخ لطف الله از بناهای با ارزش و زیبای معماری ایرانی - اسلامی دوره صفوی است که به دست معمار نامدار آن دوران ، «محمدرضا اصفهانی» و به فرمان شاه عباس اول ، در مجموعه میدان نقش جهان اصفهان ساخته شد . اهمیت این بنا، در معماری و تزیینات کاشیکاری آن است که سرشار از ذوق زیبایی شناسی بوده و بر ارزش بنا افزوده است. هندسه دقیق این بنا در طراحی و اجرا ، هر محققی را به تأمل وا می دارد ، که این بنا توسط معمار توانمندی به اجرا درآمده که با ایمانی مذهبی و الهامی آسمانی ، الگویی از معماری ایرانی - اسلامی را به نمایش گذاشته است . تحلیل هندسی معماری مسجد شیخ لطف الله اصفهان ، برخی از مبانی فکری موثر در طراحی این بنای ارزشمند را اشکار می سازد. موقعیت مسجد ، در ضلع شرقی میدان نقش جهان که براساس نسبت طلایی مقرر شده ، و همچنین جابه جایی فضای نمازخانه نسبت به محور تقارن ورودی بنا ، انگیزه بخش انجام این تحقیق است. سوال طرح شده این است : آیا مکان یابی نمازخانه با توجه به انحراف آن از محور تقارن ورودی بنا ، ارتباط هندسی معینی با موقعیت ورودی ساختمان در بدنه میدان دارد ؟ در این مقاله ، براساس فرضیه پژوهش ، مبنی بر وجود ارتباط هندسی معین میان فضای نمازخانه و جلوخان ورودی بنا ، ابتدا یک مدل هندسی طرح شده و سپس با انطباق آن بر پلان بنای مسجد ، فرضیه به اثبات می رسد و بخشی از منطق شکل گیری اثر آشکار می شود. نتیجه حاصل از تحقیق ، مبین این مطلب است که ابعاد فضای نمازخانه متناسب با ابعاد جلوخان ورودی بناست و مکان یابی این فضا در ارتباط با موقعیت یابی ورودی بنا در بدنه میدان معین ، و یک فرآیند هندسی به هم پیوسته است . روش پژوهش در این مقاله ، تحلیلی - توصیفی است و از طریق تحلیل هندسی بنا به نتیجه رسیده است . ابتدا پلان مسجد و موقعیت آن در میدان ارایه شده و با تحلیل هندسی آن ، به اثبات فرضیه پرداخته شده است.
کلیدواژه ها:
کد مقاله/لینک ثابت به این مقاله
کد یکتای اختصاصی (COI) این مقاله در پایگاه سیویلیکا JR_BAGH-10-26_004 میباشد و برای لینک دهی به این مقاله می توانید از لینک زیر استفاده نمایید. این لینک همیشه ثابت است و به عنوان سند ثبت مقاله در مرجع سیویلیکا مورد استفاده قرار میگیرد:https://civilica.com/doc/302272/
نحوه استناد به مقاله:
در صورتی که می خواهید در اثر پژوهشی خود به این مقاله ارجاع دهید، به سادگی می توانید از عبارت زیر در بخش منابع و مراجع استفاده نمایید:دهار، علی و علی پور، رضا،1392،تحلیل هندسی معماری مسجد شیخ لطف الله اصفهان جهت تعیین ارتباط هندسی نمازخانه با جلوخان ورودی بنا،https://civilica.com/doc/302272
در داخل متن نیز هر جا که به عبارت و یا دستاوردی از این مقاله اشاره شود پس از ذکر مطلب، در داخل پارانتز، مشخصات زیر نوشته می شود.
برای بار اول: (1392، دهار، علی؛ رضا علی پور)
برای بار دوم به بعد: (1392، دهار؛ علی پور)
برای آشنایی کامل با نحوه مرجع نویسی لطفا بخش راهنمای سیویلیکا (مرجع دهی) را ملاحظه نمایید.
مدیریت اطلاعات پژوهشی
اطلاعات استنادی این مقاله را به نرم افزارهای مدیریت اطلاعات علمی و استنادی ارسال نمایید و در تحقیقات خود از آن استفاده نمایید.
کدام مقالات به این منبع استناد نموده اند
- تبیین رابطه ادراک و احساس در مسجد شیخ لطف الله(1395)
- نقش اعداد مقدس و اشکال در هندسه و تناسبات معماری اسلامی(1395)
- بازشناسی مفاهیم هندسی در مساجد نمونه موردی:مسجد حکیم اصفهان(1394)
بر اساس سیستم تحلیلی استنادات مقالات، تاکنون برای نگارش 3 مقاله استفاده شده است.
علم سنجی و رتبه بندی مقاله
مشخصات مرکز تولید کننده این مقاله به صورت زیر است:
در بخش علم سنجی پایگاه سیویلیکا می توانید رتبه بندی علمی مراکز دانشگاهی و پژوهشی کشور را بر اساس آمار مقالات نمایه شده مشاهده نمایید.
مقالات مرتبط جدید
- کاربرد سنگ در محیط های شهری و تأ ثیر آن بر زیبایی شهر ها
- تلفیق سوانح طبیعی در طرح ریزی کالبدی ملی
- چگونگی شکل گیری مجموعه زیستی رستم آباد بعد از وقوع زلزله خرداد 1369 و اصول طراحی توسعه آن
- نقش فرم، الگو و اندازه شهر در کاهش آسیب پذیری از زلزله
- بررسی آسیب پذیری فرم شهر تهران به هنگام وقوع زلزله
مقالات فوق اخیرا در حوزه مرتبط با این مقاله به سیویلیکا افزوده شده اند.
طرح های پژوهشی مرتبط جدید
- معماری بناهای سیاسی در جمهوری اسلامی ایران (تعاریف، نظریه ها و پیشینه موضوع در ایران معاصر)
- مطالعه جریان رودخانه در اطراف پلهای واقع در کانال مرکب
- مجموعه گزارشهای تخصصی سیلابهای فروردین ۱۳۹۸(گزارش اول) سیل گلستان - گزارش کارگروه مخاطرات بخش زلزله شناسی مهندسی و خطر پذیری
- مجموعه گزارشهای تخصصی سیلابهای فروردین ۱۳۹۸ (گزارش دوم) سیل دروازه قرآن شیراز- گزارش کارگروه مخاطرات
- مجموعه گزارشهای تخصصی سیلابهای فروردین ۱۳۹۸ (گزارش چهارم) بررسی آسیبهای راه و ابنیه فنی- گزارش کارگروه حمل و نقل و ابنیه فنی
طرح های پژوهشی فوق اخیرا در حوزه مرتبط با این مقاله به سیویلیکا افزوده شده اند.
به اشتراک گذاری این صفحه
اطلاعات بیشتر درباره COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.