ارتقای فرهنگ شهرنشینی امکان پذیر است: نقش و ابعاد آموزش شهرونید در ارتقا فرهنگی شهرنشینی

  • سال انتشار: 1390
  • محل انتشار: سمینار رسانه و آموزش شهروندی
  • کد COI اختصاصی: CITIZENSHIPMEDIA01_007
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 2177
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمدرضا غلامی

چکیده

آموزش شهروندی از ارکان اساسی زندگی اجتماعی عصر حاضر است، و در جوامعصنعتی از طریق برنامه ریزی های متنوع به آموزش مهارت های زندگی میپردازد. این مولفه در جهت استحکام دموکراسی و مشارکت مدنی شهروندان نقشبارزی دارد. این آموزه ها در برگیرنده یادگیری دانش، مهارت ها و ارزشهاییاست که با ماهیت و شیوه های اداری یک نظام مردم سالار و مشارکتی همخوانیدارد؛ و از همان دوران کودکی به گونه ای است که کودک را درگیر مشارکت بااجتماع و محیط پیرامون خود می کند. آموزش شهروندی امروزه نقش مهمی درتقویت روح جمعی و وجدان جمعی جامعه دارد؛ در واقع چنین آموزش هایی دریک جامعه باعث این شده که سه عنصر اصلی شهروندی چون نظام حقوقی، حسعضویت ملی و حس تعلق و وابستگی اجتماعی در وضعیت ارتباطات بین فرهنگیهر جامعه ای اثرگذار باشد، چنین آموزش هایی با مسائل جمعی و رفتارهای نوعدوستانه، جوانمردانه همراه با ادب و مهربانی، خوش خویی و حس وظیفه شناسیو... ارتباط دارد. یادگیری پارامترهای آموزش رفتار شهروندی به افزایش کیفیتزندگی جمعی و تقویت سرمایه اجتماعی می انجامد. این آموزه ها به تقویت اخلاقاجتماعی و بسط همبستگی اجتماعی یک جامعه در سطح محلی- ملی و جهانیمنجربه شده. در واقع نقش چنین آموزه هایی رابطه تنگاتنگی با رفتارهای اخلاقیو اخلاق دارد. آموزش شهروندی به عنوان یک واقعیت اجتماعی از مولفه های نظامدموکراسی- سیاسی و شاخص کلیدی برای تحقق دموکراسی در حوزه عمومیجامعه مدنی است. آموزش شهروندی به عنوان یک واقعیت اجتماعی در ساختارفرهنگی جامعه ایران در قالب سه شکل: امتناع شهروندی، امکان شهروندی وایجاب شهروندی قابل مطالعه است.درواقع زمینه های اصلی و شکل دهنده تربیتیا آموزش شهروندی شامل سنت، تاریخ، موقعیت جغرافیایی، ساختار اجتماعیو سیاسی، نظام اقتصادی و گرایش های نوین جهانی است. آموزش شهروندیبا ارتقاء فرهنگ شهروندی ارتباط مستقیم دارد، این مولفه درجهت دادن رفتارشهروندان و کیفیت مشارکت آنان در امور جامعه به عنوان یکی از الزامات اساسیسرمایه اجتماعی و شاخص های توسعه فرهنگی یافتگی نقش موثری دارد.اینمولفه آموزشی با مشوق هایی چون احساس برادری،همنوعی،تعهد،و مسئولیتپذیری همراه است.نگارنده در این مقاله سعی بر این دارد تا بر اساس نیازهایمدیریت شهری و اهمیت آموزش شهروندی ضمن بیان ویژگ یها و اهمیت موضوعبه بررسی جایگاه این نوع از آموزش در شهردای تهران بپردازد

کلیدواژه ها

آموزش شهروندی- تربیت شهروندی- شهروند- فرهنگ شهروندی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.