بررسی مقاومت به خشکی ١٦ ژنوتیپ گلرنگ

  • سال انتشار: 1385
  • محل انتشار: نهمین کنگره علوم زراعت و اصلاح نباتات ایران
  • کد COI اختصاصی: NABATAT09_570
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 394
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سید مرتضی عظیم زاده

عضو هیات علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد شیروان

الیاس نیستانی

موسسه تحقیقات کشاورزی دیم شمال خراسان

مجید رفیعی

دانشجوی کارشناسی ارشد

چکیده

به منظور بررسی مقاومت به خش کی ١٦ ژنوتیپ گلرنگ آزمایشی در سال زراعی 84-1383 در مزرعه پژوهشی و آموزشی شماره ٣ دانشگاه آزاد اسلامی واحد شیروان به اجرا در آمد . آزمایش در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی و در چهار تکرار در دو محیط آبی و دیم به صورت جداگانه کشت شد . ابعاد کرت ها 1/5 در ٥ متر و مقدار بذر مورد استفاده ٢٥ گرم در هر پلات در نظر گرفته شد و کشت به صورت دستی انجام شد . در طول دوره رشد از خصوصیات رویشی هم چون تعداد روز تا گل دهی . تعداد ر وز تا رسیدن ، تعداد طبق ها در هر بوته ، عملکرد کل طبق ها در هر بوته ، وزن هزاردانه و عملکرد دانه یادداشت برداری به عمل آمد و با استفاده از شاخص تحمل به خشکی، شاخص حساسیت به خش کی، مقدار هدایت ا لکتریکی و محتویات نسبی آب برگ ها، ژنوتیپ های متحمل به خشکی تعیین شدند. نتایج آزمایش نشان داد که اختلاف هدایت ا لکتریکی در ژنوتیپ LRV-51-51 گرچه که با هدایت ا لکتریکی تعدادی از ژنوتیپ ها معنی دار نبود ولی کمترین مقدار هدایت ا لکتریکی متعلق به همین ژنوتیپ بود ( ١١٢٨ م یکروموس بر سانتی متر). همچنین علی رغم عدم وجود تفاوت معنی دار در محتویاتنسبی آب برگ ها در ژنوتیپ های مورد آزمایش ، این ژنوتیپ دارای بیشترین مقدار نسبی آب برگ ها بود. این ژنوتیپ از نظر شاخص تحمل خشکی در گروه C و از نظر شاخص حساسیت به خشکی در گروه D قرار گرفت که همه صفات مذ کور مبین تحمل بیشتر این ژنوتیپ به خشکی در مقا یسه با بقیه ژنوتیپ ها می باشد. عملکرد بالای دانه ( ١٥٢٠ کیلو گرم در هکتار) این ژنوتیپ در مقایسه با بقیه ژنوتیپ ها نیز موید این موضوع می باشد. و به همین دلیل با توجه به عمل کرد بالای آن برای کشت در مناطق خشک و کم باران توصیه می شود.

کلیدواژه ها

گلرنگ، شاخص تحمل به خش کی، شاخص حساسیت به خشکی، عملکرد

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.