شکل گیری هسته اولیه یک شهر دستوری در دوران اسلامی نمونه موردی قلعه نو تبریز

سال انتشار: 1392
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 6,091

فایل این مقاله در 22 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

IAU02_261

تاریخ نمایه سازی: 14 شهریور 1393

چکیده مقاله:

بسیاری از شهرها، بافتها و مجموعه های تاریخی در دوران موجودیت کالبدی خود دچار تغییرات، تکمیل و تخریب حاصل ازتاثیرات محیطی بوده اند. به همین دلیل دستیابی به هسته اولیه و نحوه شکل گیری آغازین آنها، حدودی و دارای ارایه بصورتتصویری مجازی می باشد. مجموعه ابواب البری ربع رشیدی در شمال شرق شهر تبریز که هسته اولیه آن در اوایل قرن نهم هجری در اوج دوران طلایی حکومت ایلخانان مغول بدست وزیر مدبر، خواجه رشیدالدین فضل الله همدانی ساخته شده استنیز چنین روندی را داشته است. پس از شهید شدن خواجه رشید، این مجموعه عظیم شهری ویران و غارت شد و پس از بهوزارت رسیدن فرزندش خواجه محمدرشیدی دوباره مرمت و احیا شد. دوباره این مجموعه با کشته شدن خواجه محمد غارت شد و در دوران حکومت چوپانیان بدست ملک اشرف مورد استفاده قرار گرفت و در دوره آل جلایر بخش غربی آن به عنواندولتخانه مورد استفاده قرار گرفت تا اینکه جهانشاه قراقویونلو دولتخانه را از غرب ربع رشیدی(محله ششگلان) به صاحب آبادمنتقل کرد. اما نگاه اصلی این مقاله به زمانی است که شاه عباس صفوی پس از آزادسازی تبریز از دست عثمانی ها شرقی ترین بخش این مجموعه را برای انتقال مرکز حکومت ولایت آذربایجان از صاحب آباد به این محل مناسب دید. اما بر اثر اجبار در تسریعساخت به خاطر ترس از حمله دوباره عثمانیها، پی های ارگ و استحکامات دفاعی را مستقیما بر روی بستر سنگی محل قراردادند و چون این سنگها به شدت در مقابل عوامل جوی در حال تغییر و تخریب می باشند، بخش عمده ای از ساختار این هسته اولیه شهری فرو ریخت و ناچارا دوباره این محل ترک شد و ارگ شهر در صاحب آباد بازسازی شد.با توجه به اینکه این هسته اولیه ای که قرار بود مرکزیت ساخت دوباره شهر تخریب شده تبریز باشد، بسیار سریع از جمعیت خالی شد، پی گردیها و مرمتهای انجام گرفته توسط نگارندگان بعنوان نمایندگان سازمان میراث فرهنگی در سالهای 90 و 91 هجری شمسی، در مسیر بازیابی خطوط ارگ و هسته اولیه این مرکزیت نوین شهری، می تواند تصویری مناسب از ساختار اولیه شکل گیری یک شهر تاریخی در دوران اسلامی ایران را بازنمایی نماید.

نویسندگان

بهروز عمرانی

دکترای باستان شناسی و عضو هیات علمی سازمان میراث فرهنگی

محمد امینیان

رشناس ارشد مرمت و احیای بناها و بافتهای تاریخی و کارشناس سازمان میراث فرهنگی، اداره کل میراث فرهنگی آذربایجان شرقی، معاونت میراث فرهنگی

شبنم اسدزاده

کارشناس مرمت و احیای بناهای تاریخی

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • _ ابن بزاز اردبیلی(درویش توکلی بن اسمعیل بزاز)، صفوه الصفا(اسس ...
  • _ ابن بطوطه، سفرنامه ابن بطوطه، جلد اول، ترجمه دکتر ...
  • - اسکندر بیگ ترکمان، تاریخ عالم آرای عباسی، ، به ...
  • _ سفرنامه های ونیزیان در ایران(شش سفرنامه)، ترجمه دکتر منوچهر ...
  • - شاردن، سفرنامه شوالیه شاردن، جلد دوم، ترجمه اقبال یغمایی، ...
  • - فضل الله بن ابی الخیر بن عالی الهمدانی، رشیدالدین، ...
  • - قطبی اهری نجم، ابی بکر، تواریخ شیخ اویس(جریده) قرن ...
  • - کربلائی تبریزی، حافظ حسین، روضات الجنان و جنات الجنان، ...
  • - کلاویخو، سفرنامه کلاویخو، ترجمه مسعود رجب نیا، شرکت انتشارات ...
  • _ مستوفی قزوینی، حمدالله بن ابی بکر بن محمد بن ...
  • موریس، جیمز، تاریخ شکل شهر تا انقلاب صنعتی، جلد دوم: ...
  • - مولونا جلال الدین بلخی، کلیات شمس تبریزی، مطابق با ...
  • - همام تبریزی، دیوان همام، به تصحیح دکتر رشید عیوضی، ...
  • نمایش کامل مراجع