مقایسه ی کاربرد صور خیال در مثنوی های سنایی (عقل نامه، عشق نامه، کارنامه بلخ، سیرالعباد الی المعاد)

سال انتشار: 1390
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 2,232

متن کامل این مقاله منتشر نشده است و فقط به صورت چکیده یا چکیده مبسوط در پایگاه موجود می باشد.
توضیح: معمولا کلیه مقالاتی که کمتر از ۵ صفحه باشند در پایگاه سیویلیکا اصل مقاله (فول تکست) محسوب نمی شوند و فقط کاربران عضو بدون کسر اعتبار می توانند فایل آنها را دریافت نمایند.

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

RAZICONF01_214

تاریخ نمایه سازی: 14 شهریور 1393

چکیده مقاله:

در این مطالعه، صور خیال که عبارتند از : استعاره، تشبیه، مجاز، کنایه، اغراق و ... در مثنوی های عقل نامه، عشق نامه، کارنامه بلخ و سیرالعباد الی المعاد سنایی غزنوی مورد بررسی قرارگرفت. بدین منظور، از هر مثنوی 200 بیت انتخاب و پس از استخراج انواع صور خیال در هر یک به مقایسه با دیگر مثنوی ها پرداخته شد. بر اساس نتایج به دست آمده، با توجه به مضمون و عنوان هر کدام از این مثنوی ها، کاربرد صور خیال متفاوت است. به عبارتی شاعر، آگاهانه ، متناسب باموضوع شعر خود از صور خیال استفاده کرده است . در مثنوی عقل نامه که خطاب به باد است و آن را به تعقل در مرتبه انسان می خواند، از آنجا که عقل و خرد به طور معمول به دنبال واقعیت است و از خیال پردازی دور، صور خیال کمتری به کار رفته است. اما در مثنوی عشق نامه چون سخن از عشق است و عشق همواره با تخیل همراه بوده، کاربرد این صورخیال بیشتر است و حتی شاعراز تمثیل و حکایت برای بیان مطلب سود برده است که این امر بر جنبه ی خیالی داستانی، عشق می افزاید. در کارنامه بلخ که در مدح و توصیف دوستان و یاران و ... است، از عنصر اغراق که لازمه ی مدیحه سرایی است، استفاده بیشتری برده است و در مثنوی سیرالعباد که سفری رمزی و داستانی تمثیلی است، کاربرد صور خیال و در رأس آن استعاره که زیر بنای داستان های تمثیلی است، به اوج خود می رسد.

نویسندگان

وحید مبارک

استادیار گروه زبان و ادبیات فارسی دانشکده ی ادبیات دانشگاه رازی،

سمیرا عزیزی مرزاله

دانشجوی کارشناسی ارشدزبان وادبیات فارسی دانشکده ادبیات دانشگاه رازی

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • اخوت، ا. 1371. نشانه شناسی مطایبه. انتشارات فردا. ص.24 ...
  • ثروتیان، ب. 1383. فن بیان در آفرینش خیال. انتشارات امیر ...
  • شفیعی کدکنی، م. _ 1366. صور خیال در شعر فارسی. ...
  • کسرایی فر، م. ابراهیم، ح. 1388. بررسی نمادگرایی در سیرالعباد ...
  • محسنی، م- پورشبانان، ع. 1388. وجوه اقتباس سینمایی از سیر ...
  • مدرس رضوی، م. ت. 1348. مثنویهای حکیم سنایی. انتشارات دانشگاه ...
  • نمایش کامل مراجع