بررسی تاکسونومی و میکرو مورفولوژی دانه و گرده در گونه های علف هرز جنس Kickxia Dumort از قبیلهAntirrhineae Chav (Scropholariaceae) در ایران

سال انتشار: 1392
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 1,164

متن کامل این مقاله منتشر نشده است و فقط به صورت چکیده یا چکیده مبسوط در پایگاه موجود می باشد.
توضیح: معمولا کلیه مقالاتی که کمتر از ۵ صفحه باشند در پایگاه سیویلیکا اصل مقاله (فول تکست) محسوب نمی شوند و فقط کاربران عضو بدون کسر اعتبار می توانند فایل آنها را دریافت نمایند.

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

IRANWEED05_214

تاریخ نمایه سازی: 14 شهریور 1393

چکیده مقاله:

قبیله Antirrhineae Chav به استثنای جنس Linaria L در ایران بررسی شد. جنس Kickxia (با 2 گونه K. elatine (L.)Dumort subsp. crinita(Mabille)W. Greuter & Rech. f و K. spuria (L.)Dumort subsp. integrifolia (Bort.) R. Fernandes از جنس های این قبیله بوده با بخش sect. kickxia از جنس Kickxia مترادف شناخته شده است. گونه های این جنس از علف های هرز مزارع بوده و در نواحی رویشی ایرانی تورانی، زاگرسی، خلیجی عمانی و خزری پراکنش دارند و با صفاتی مانند شکوفای منفذی کپسول، بساکهای مژه دار و بهم پیوسته به شکل حلقه، تزئینات دانه و شکل برگها از سایر جنس ها متفاوت می باشند. شرح جنس با استفاده از نمونه های گیا هی هرباریومی و نمونه های جمع آوری شده از طبیعت تهیه شد. سپس کلید شناسایی گونه های موجود در ایران و پراکندگی جغرافیایی و نقشه پراکنش هر گونه نیز تهیه شد. با توجه به اینکه دانه ها در این قبیله، از نظر شکل و اندازه و تزئینات سطح دانه تنوع زیادی را نشان می دهند و دارای ارزش سیستماتیکی و تکاملی بوده و این ویژگی توسط بعضی ازگیاه شناسان برای تعیین حدود جنس ها و زیرجنس ها استفاده شده است و می توانند به عنوان پایه ای برای یک سیستم طبقه بندی باشند، لذا ریز ریخت شناسی دانه و گرده با استفاده از میکروسکوپ الکترونی نیز انجام شد. بر اساس ویژگی هایی مانند شکل و تزئینات سطح دانه، گونه های موجود در این جنس به 2 تیپ مشبک شان زنبوری با رگه های نوک کند و نوک تیز و از نظر شکل شیارها وتزئینات اگزین، دانه های گرده در این دو گونه سه شیاره با شیارهای مستطیلی باریک یا دوکی شکل با ترئینات لانه زنبوری می باشند. نتایج نشان می دهد که تزئینات سطح دانه و گرده ارزش سیستماتیکی داشته و در تفکیک گونه ها کاربرد دارد.

نویسندگان

صدیقه یوسف نعنایی

کارشناس ارشد پژوهشی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • عیدی مهرورز، فریده طار، سید محمد مهدی حمدی، فریبا شریف ...
  • شهریور ماه 1392- پردیس کشاورزی دانشگاه تهران ...
  • Sutton, D .A .1988.A revision of tribe Antirrhineae (S crophulariac ...
  • Yusef Naanaie, S. 2004: Systematic studies of tribe Antirrhineae (S ...
  • نمایش کامل مراجع