بررسی بنیادین تئوری های انگیزش و تبیین علل ناکارآمدی آنها در هزاره سوم

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: دومین کنفرانس بین المللی مدیریت، کارآفرینی و توسعه اقتصادی
  • کد COI اختصاصی: EME02_550
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 591
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حسین فرج زاده

دانشجوی کارشناسی ارشد مدیریت دولتی (منابع انسانی)، دانشگاه آزاد اسلامی واحد دهاقان

هادی رحمانی

دانشجوی کارشناسی ارشد مدیریت دولتی (منابع انسانی)، دانشگاه پیام نور واحد دلیجان

علیرضا نهری

دانشجوی کارشناسی مدیریت دولتی، دانشگاه پیام نور اصفهان

چکیده

انگیزش جوهره ی خلاقیت و نوآوری کارکنان سازمان بوده و به تلاش های آنها انرژی و استمرار می بخشد. بر این اساس اندیشمندان و صاحب نظران زیادی از گذشته تاکنون به مبحث انگیزش پرداخته اند اما به دلیل ضعف در نگرش انسان شناسانه ی خود و عدم توجه به ابعاد گوناگون وجودی انسان و توجه صرف به بعد مادی او، نتوانسته اند به نظریات قطعی و کاملاً صحیحی که منطبق با فطرت انسان باشد دست یابند. در واقع خلأ اساسی در نظریات آنها، عدم توجه به بعد الهی و معنوی انسان و عالم هستی می باشد که این امر ریشه در تفکر بعد از رنسانس دارد، تفکری که پایه و اساس آن از نگاه فرانسیس بیکن به عالم و انسان شروع شد، و این تفکر تمامی مناسبات زندگی بشر را تحت تاثیر خود قرار داده و کم ترین توجهی به عالم غیب و بعد روحانی انسان ندارد. از این رو هدف از نگارش این مقاله تبیین، بررسی و تحلیل بنیادین مبانی نظری اندیشمندان غربی در مبحث انگیزش می باشد.نوع تحقیق بنیادی کتابخانه ای است و روش آن نظری و تحلیلی می باشد. بر این اساس در این مقاله موارد زیر مورد مطالعه قرار می گیرد:الف) تاریخ چه و سیر تکوینی نظریه های انگیزشب) نقد، بررسی و تحلیل دیدگاه غرب و اسلام نسبت به انسانج) خواستگاه انگیزش در فرهنگ غرب و تحلیل مبانی نظری اندیشمندان غربی

کلیدواژه ها

انگیزش، انسان، اومانیسم، فطرت، هدف خلقت

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.