بررسی روند زمانی سندرم تخمدان پلی کیستیک طی سال های ۱۹۹۰ تا ۲۰۲۳ و پیش بینی آن تا سال ۲۰۳۰ در ایران
محل انتشار: مجله پزشکی بالینی ابن سینا، دوره: 33، شماره: 2
سال انتشار: 1405
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 90
فایل این مقاله در 9 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_SJH-33-2_005
تاریخ نمایه سازی: 22 مهر 1405
چکیده مقاله:
سابقه و هدف: با توجه به روند رو به رشد جهانی سندرم تخمدان پلی کیستیک (PCOS) و ساختار جوان جمعیتی ایران، مطالعه حاضر با هدف تعیین روند زمانی بروز استانداردشده سنیPCOS در استان های ایران طی سالهای ۱۹۹۰ تا ۲۰۲۳ و پیش بینی آن تا سال ۲۰۳۰ انجام شد.
مواد و روش ها: در این مطالعه اکولوژیک، داده های بروز استانداردشده سنی PCOS(به ازای هر ۱۰۰هزار زن) برای ۳۱ استان ایران طی سالهای ۱۹۹۰ تا ۲۰۲۳ از مطالعه بار جهانی بیماری ها (GBD) استخراج گردید. جهت مدل سازی روند زمانی و پیش بینی تا سال ۲۰۳۰، از رویکرد پارامتریک مدل سازی خودرگرسیون میانگین متحرک مجتمع (ARIMA) مبتنی بر چهارچوب باکس-جنکینز استفاده شد. تمامی تحلیل های آماری با استفاده از نرم افزار R و در سطح معنی داری ۰.۰۵ انجام شد.
یافته ها: نرخ ملی بروزPCOS از ۶۳.۸ مورد در سال ۱۹۹۰ به ۸۳.۵ مورد در سال ۲۰۲۳ افزایش یافت (افزایش ۳۱درصدی). بیشترین نرخ بروز در گروه های سنی نوجوانی (۱۰-۱۴ سال: ۴۹۸.۵ و ۱۵-۱۹ سال: ۴۲۴.۳ مورد در سال ۲۰۲۳) مشاهده شد. ازنظر جغرافیایی، استان های تهران (۹۰.۳)، البرز (۸۸.۲) و مازندران (۸۷.۷) بالاترین نرخ بروز را در سال ۲۰۲۳ داشتند. استان سیستان و بلوچستان با افزایش مطلق ۲۳واحدی و استان خراسان شمالی با افزایش مطلق ۲۴.۸ واحدی بیشترین بار بیماری اضافه شده را تجربه کردند. پیش بینی های مدل ARIMA نشان داد که در سال ۲۰۳۰ استان مازندران با نرخ ۸۵.۸ مورد (کاهشی خفیف) همچنان بالاترین و استان سیستان و بلوچستان با نرخ ۵۱.۸ مورد کمترین نرخ بروز را خواهند داشت.
نتیجه گیری: PCOS در ایران یک مشکل سلامت عمومی با روندی افزایشی و تمرکز بر نوجوانان و زنان جوان است. ناهمگنی جغرافیایی قابل توجهی در بروز این سندرم وجود داشته و پیش بینی می شود بار بیماری در آینده نزدیک در استان های شمالی و مرکزی متمرکز باقی بماند.
کلیدواژه ها:
Disease burden ، Polycystic ovary syndrome (PCOS) ، Temporal trend ، بار بیماری ، روند زمانی ، سندرم تخمدان پلی کیستیک
نویسندگان
سارا رهنمایی
Gynecologist, Shiraz University of Medical Sciences, Shiraz, Iran
رضوانه السادات بهشتی روی
Department of Obstetrics and Gynecology, School of Medicine, Fatemieh Hospital, Hamadan University of Medical Sciences, Hamadan, Iran
سلمان خزایی
Research Center for Health Sciences, Institute of Health Sciences and Technologies, Hamadan University of Medical Sciences, Hamadan, Iran
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :