تدوین الگوی مدیریت ظرفیت برد در راستای ارتقا کیفیت گردشگری و حفظ محیط زیست در مناطق کوهستانی (مورد مطالعه: کوه صفه اصفهان)

سال انتشار: 1403
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 77

فایل این مقاله در 18 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

JR_GRUP-15-36_010

تاریخ نمایه سازی: 16 مهر 1405

چکیده مقاله:

این پژوهش با هدف بررسی ظرفیت برد گردشگری کوه صفه اصفهان درراستای ارتقای کیفیت گردشگری و حفظ محیط زیست انجام شد. نمونه های آماری دراین پژوهش بخشی از گردشگران بازدیدکننده ازاین منطقه به صورت نمونه گیری تصادفی انتخاب شدند. بدین صورت که باتوجه به مراجعه میدانی مکرر در روزهای مختلف، رقم متوسط تعداد مراجعان ۱۰۰ هزار نفر برآورد شد. لذا با توجه به تعداد جامعه آماری، حجم نمونه تعیین شده طبق جدول مورگان، ۳۸۴ نفرتعیین شد. این پژوهش از نوع توصیفی - تحلیلی است و از لحاظ هدف کاربردی محسوب می گردد. داده های مورد استفاده دراین پژوهش ازطریق پرسشنامه جمع آوری شد که روایی آن با محاسبه روایی صوری CVR تایید و پایایی آن با استفاده از آزمون آلفای کرونباخ تایید شد. همچنین برای برآورد ظرفیت برد از روش های کمی استفاده شد. برای بررسی رابطه ظرفیت برد گردشگری بر حفظ محیط زیست و ارتقای کیفیت گردشگری از روش معادلات ساختاری و نرم افزار PLS استفاده شد. از آنجایی که براساس ویژگی ها و مختصات هر منطقه کوهستانی ازجمله اقلیم، جغرافیا، فرهنگ و تاریخچه، ظرفیت برد گردشگری متفاوت است، نوآوری این پژوهش در آن است که تاکنون پژوهشی درزمینه ظرفیت های برد گردشگری در محدوده مورد مطالعه انجام نشده است و همچنین ارائه الگوی مدیریت ظرفیت برد در راستای ارتقای کیفیت گردشگری و حفظ محیط زیست در مناطق کوهستانی موضوعی است که تاکنون به آن پرداخته نشده است. یافته های پژوهش نشان داد ظرفیت برد فیزیکی ۳۲۵۰۰، ظرفیت برد واقعی ۸۰۷۶ و ظرفیت برد موثر ۵۳۸۷ نفر در سال است، لذا ظرفیت برد موثر و ظرفیت برد واقعی، تاثیر معناداری بر حفظ محیط زیست و ارتقای کیفیت گردشگری دارد؛ ولی ظرفیت برد فیزیکی تاثیر چندانی در افزایش کیفیت گردشگری و محیط زیست ندارد.

نویسندگان

محمد سلیمیان ریزی

دانشجوی دکتری، گروه مدیریت محیط زیست، واحد رودهن، دانشگاه آزاد اسلامی، رودهن، ایران.

حسن صمدیار

استادیار، گروه محیط زیست، واحد رودهن، دانشگاه آزاد اسلامی، رودهن، ایران.

آزیتا بهبهانی نیا

دانشیار، گروه محیط زیست، واحد رودهن، دانشگاه آزاد اسلامی رودهن، ایران.

سمیرا خدیوی

استادیار، گروه محیط زیست، واحد رودهن، دانشگاه آزاد اسلامی، رودهن، ایران.

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • Ahmadi, M.S., Rahnamaii, M.T., & Aliakbari, A. (۲۰۲۱). Assessment of Attractions and ...
  • Bruner, A. G., Gullison, R. E., Rice, R. E., & ...
  • Corbau, C., Benedetto, G., Congiatu, P.P., Simeoni, U., & Carboni, ...
  • Duglio, S., Bonadonna, A., Letey, M., Peira, G., Zavattaro, L., ...
  • McCool, S. F., & Lime, D. W. (۲۰۰۱). Tourism carrying ...
  • Williams, D.R. (۲۰۰۱). Sustainability and the Right to Roam: International ...
  • Mohammadi-Sedaran, H., Delavar, M., & Shahbazbegian, M.R. (۲۰۲۲). Investigating the ...
  • نمایش کامل مراجع