بررسی پتانسیلهای شهر برای گردشگری پایدار: تدوین چهارچوب اکوتوریسم شهری در راستای توسعه پایدار

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: اولین کنگره تخصصی مدیریت شهری و شوراهای شهر
  • کد COI اختصاصی: TSDI01_055
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1378
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمدرضا مثنوی

دانشیار گروه طراحی محیط زیست، دانشکده محیط زیست دانشگاه تهران

احمدرضا باوری

دانشیار گروه برنامه ریزی و مدیریت محیط زیست، دانشکده محیط زیست، دانشگاه تهران

حکیمه احمدیان

دانشجوی کارشناسی ارشد مهندسی طراحی محیط ، دانشکده محیط زیست، دانشگاه تهران

حمیدرضا قربانی

دانشجوی دکترای تخصصی مدیریت گردشگری، دانشکده گردشگری دانشگاه علم و فرهنگ

چکیده

امروزه به دلیل توسعه کالبدی شهر و جدایی کار و فراغت از محیط طبیعی، ضرورت ایجاد تعادل در روابط انسان- محیط به عنوان نیازی اساسی مطرح و توجه به گذران فراغت در شهرها به موضوعی اصلی تبدیل شده است. از اینرو، مفاهیمی نظیر اکوتوریسم، (مسافرتی مسئولانه به مناطق طبیعی) هرچه بیشتر اهمیت می یابد. در این راستا مفهوم اکوتوریسم پایدار در ارتباط با رفع نیازهای جوامع بومی، توسعه اقتصادی و حفاظت از محیط زیست به عنوان یک راه حل موثر شناخته می شود و با درگیرنمودن جمعیتهای بومی در مدیریت اکوتوریسم و حفاظت از منابع طبیعی و فرهنگی تحقق می یابد. لذا به علت تمرکز بیشترین امکانات در مناطق شهری اهمیت اکوتوریسم شهری برجسته تر میشود. هدف این تحقیق مقایسه ویژگی های اکوتوریسم با اکوتوریسم شهری در جهت رسیدن به چارچوبی مفهومی و استراتژیهای عملکردی از اکوتوریسم شهری در جهت توسعه پایدار مناطق شهری است. بر این اساس چارچوب یا مدل مفهومی اکوتوریسم شهری پایدار متشکل از یک فرآیند چهار سطحی تهیه شد. سطح اول این مدل به مفهوم یابی اکوتوریسم شهری پایدار اختصاص دارد، سطح دوم به تدوین اهداف اکوتوریسم شهری و جنبه های متأثر در آن می پردازد. در سطح سوم استراتژی ها لازم در چهار بخش: 1- توجه به میراث طبیعی و فرهنگی، 2- ارتقاء فواید بومی و دخالت دادن جوامع بومی، 3- افزایش آموزش و آگاهی به مردم ،4- کاهش ردپای اکولوژیک بیان شده است و سطح چهارم نیز به ارائه راهکارها و سیاست های تأثیر گذار بر اهداف اکوتوریسم شهری می پردازد.

کلیدواژه ها

اکوتوریسم، اکوتوریسم شهری، گردشگری پایدار، مناطق شهری

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.