بررسی نقش و اهمیت مشارکت جوامع روستایی در طرحهای توسعه نواحی روستایی (مطالعه موردی: پروژه آبیاری میاناب شوشتر)

  • سال انتشار: 1391
  • محل انتشار: همایش ملی توسعه روستایی
  • کد COI اختصاصی: NCRURALDEV01_142
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1751
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مسلم سروستانی

معاونت حفاظت و بهره برداری از منابع آب خوزستان

ابراهیم پروین

معاونت حفاظت و بهره برداری از منابع آب خوزستان

حمید بقایی

معاونت حفاظت و بهره برداری از منابع آب خوزستان

محمد کردانی

معاونت حفاظت و بهره برداری از منابع آب خوزستان

چکیده

روستاها به عنوان یکی از بخشهای مهم، مولد، حیاتی و خودکفای کشور که بیش از 30 درصد جمعیت کشور را به خود اختصاص دادهاست، در راستای اجرای سیاست مشارکت مردم در برنامه های توسعه، می تواند نقش موثر و بسزایی داشته باشد و به دلیل ظرفیت ها و قابلیت هایی که در مناطق روستایی وجود دارد، توانایی تشکیل و ایجاد نهادهای مردمی در تمامی زمینه ها و موضوعات مربوطه را داراست. در همین راستا احداث شبکه های مدرن آبیاری و زهکشی و ضرورت بهره گیری از مشارکت مردم در تمامی مراحل برنامه ریزی،طراحی، ساخت و بهره برداری پروژه ها مورد توجه قرار گرفته است. تجربه نشان می دهد که برنامه های توسعه پایدار، از طریق برنامه هایی اثر بخش خواهد بود که به نیازهای ملی از طریق مشارکتهای مردمی پاسخ می دهد.در حقیقت در یک فرایند مشارکتی و با کمک بهره برداران در قالب تشکل ها و سازمانهای مردمی می توان زمینه توسعه پایدار این مناطق را فراهم نمود. شبکه آبیاری و زهکشی میاناب شوشتر واحد عمرانی یک به مساحت 4470 هکتار خالص بخشی از طرح غرب میاناب شوشترمی باشد. جهت اجرای این پروژه با استفاده از سازوکار جلب مشارکت بهره برداران در قالب ماده 106 برنامه سوم توسعه اقتصادی و اجتماعی و فرهنگی دولت جمهوری اسلامی ایران زمینه استفاده از تسهیلات بانکی فراهم گردید. همچنین با تشکیل شرکت های تعاونی در محدوده طرح و تشکل کشاورزان در قالب این تعاونی ها، زمینه انسجام بهره برداران بمنظور بهره برداری از این پروژه در دستور کار قرار گرفت. بنابراین در این پروژه با همیاری و مشارکت کشاورزان و تشکل آنها در قالب تعاونی های آب بران، زمینه اشتغال زایی و افزایش درآمد کشاورزان، تسریع در اجرا و رفع موانع پروژه، کاهش تصدی گری دولت و خصوصی سازی و بهره برداری بهینه از پروژه فراهم گردید.

کلیدواژه ها

مشارکت، توسعه پایدار، بهره برداری، کشاورزی، تعاونی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.