روش های نوین بازیافت و ارتقای کیفی محصولات حاصل از ضایعات کارخانجات قند و شکر

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: نخستین کنفرانس ملی توسعه کیفیت راهبردی فراگیر در سلامت غذا
  • کد COI اختصاصی: IRANQMS01_159
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 2423
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

آرمان گرجیان

دانشجوی کارشناسی ارشد علوم و صنایع غذایی دانشگاه آزاد اسلامی واحد آیت الله آملی

سید احمد شهیدی یاساقی

استادیار گروه علوم و صنایع غذایی دانشگاه آزاد اسلامی واحد آیت ا... آملی

آزاده قربانی حسن سرایی

مربی گروه علوم و صنایع غذایی دانشگاه آزاد اسلامی واحد آیت الله آملی

چکیده

در این مقاله قصد بر این است تا سعی شود تا ضمن معرفی ضایعات کارخانه جات قند، روش های نوین بازیافت و کاربردهای جدید و متنوع آنها برا خوانندگان محترم تا حدی تشریح شود. در دوره بهره برداری کارخانه جات قند علاوه بر قند و شکر مقادیر فراوانی ملاس، گل صافی، تفاله (در کارخانه جات چغندری) و باگاس (در کارخانه جات نیشکری) نیز تولید می شود. این مواد گرچه ضایعات کارخانه جات قند و شکر محسوب می شود ولی هر یک به عنوان ماده اولیه تولیداتی نظیر آنزیم ها، اسید های آلی، حلال ها، ویتامین ها، آنتی بیوتیک ها، کاغذ، نئوپان، خوراک دام، کمپوست، خمیر مایه، اتانول و... کاربرد داشته و می توان گفت از نگاهی دیگر محصولات جانبی ارزشمندی برای صنعت به حساب می آیند. تجربه نشان داده است که بازیافت ضایعات کارخانه جات قند علاوه بر حفظ محیط زیست ، سود سرشاری را نصیب این کارخانه جات می نماید. در این مقاله کاربرد این ضایعات به ظاهر کم ارزش و دور ریختنی در حوزه های مختلف صنعت غذا و سایر صنایع به تفکیک مورد بررسی قرار خواهد گرفت. روش پژوهش: در تهیه و اماده سازی این مقاله سعی بر این است که از مقالات کار شده در این زمینه (چه مقالات داخلی چه خارجی) ، افراد کارشناس که تجربه کار در این کارخانه جات را داشته اند و راهنمایی های دکتر سید احمد شهیدی استادیار و معاون آموزش دانشگاه آزاد واحد آیت الله آملی و مشاوره های خانم دکتر قربانی دانشجوی دکترای مهندسی علوم و صنایع غذایی دانشگاه فردوسی مشهد و عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد واحد آیت الله آملی جهت انجام هرچه بهتر این تحقیق بهره گرفته شود. نتیجه گیری کلی: افزایش بهای انرژی و محدودیت منابع تولید آن و حفظ محیط زیست، لزوم کاهش شدت انرژی و بهینه سازی مصرف آن در صنایع انرژی بر را نمایان می سازد. همانگونه که در این مختصر اشاره شد، امروزه محصولات جانبی کارخانه جات قند و شکر نه به عنوان ضایعات بلکه به عنوان مواد ارزشمند مورد استفاده در صنایع مختلف شناخته شده و کاربرد دارند و در صورت برنامه ریزی مناسب جهت بازیافت آنها علاوه بر حفظ محیط زیست و ایجاد درآمدهایی جانبی برای کارخانه جات قند، ماده اولیه بسیار از صنایع وابسته نیز تامین و ان صنایع رونق خواهند یافت. با آنکه اقداماتی در این زمینه در کشور ما صورت گرفته ولی امید می رود با درک بهتر اهمت فراوان مصرف این مواد در تولید محصولات ارزشمند مورد نیاز و پرفایده در کشور زمینه کاربرد یشتر آنها به بهترین نحو فراهم شود.

کلیدواژه ها

روش های نوین ارتقای کیفی، بازیافت، کارخانه جات قند و شکر، محیط زیست

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.