آلودگی ماهیان دریای خزر و نقش آن در چرخه غذایی

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: نخستین کنفرانس ملی توسعه کیفیت راهبردی فراگیر در سلامت غذا
  • کد COI اختصاصی: IRANQMS01_135
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 963
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محی الدین کاظمی

دانشجوی کارشناسی ارشد بهداشت و کنترل کیفیت مواد غذایی دانشگاه فردوسی مشهد

منوچهر رستمی

دانشجوی کارشناسی ارشد علوم و صنایع غذایی دانشگاه آفاق ارومیه

چکیده

دریای خزر بزرگترین پهنه آبی محصور در خشکی جهان ویکی از مناطق استراتژیک که بخاطر وجود منابع 25 بیلیون بشکه ای نفت مورد در سالیان اخیر بیش از پیش مورد توجه قرار گرفته است؛کشورهای ایران،ترکمنستان،قزاقستان ،روسیه وآذربایجان کشورهای ساحلی خزر را تشکیل میدهند.فعالیتهای شدید صنعتی، نفتی،کشاورزی وشیلاتی میزان ذخائر ماهیان مهم خاویاری در دریای خزر را شدیدأ کاهش داده است.حدود 90% ماهی خاویار جهان از این دریا استخراج میشود که در سالهای 1975-1985 سالیانه حدود 24-25 هزار تن خاویار استخراج میشد اما مقدار آن در سال 1999 به 2 هزار تن کاهش یافت.مطالعه بر روی نسوج 4 گونه اصلی ماهی خاویاری؛فیل ماهی( Huso)، اوزون برون (acipencer gueldensteadtii)، قره برون (acipencer persicus) و ماهی شیپ (acipencer nuvidentris) نشان داد مقادیر فلزات سنگین (Pb,Zn,Cd,cu) و برخی از سموم آفت کش از جمله DDE و DDT در برخی از گونه ها بیشتر از مقدار استاندارد بود؛وبخاطر دسترسی به بازار دائمی خاویار،که ارزآوری مطلوبی را برای کشورهای ساحلی دارد وحفظ اکوسیتم منحصر بفرد این حوضه اقداماتعملی تری در رابطه با کنوانسیون تهران داشته باشند. دراین مقاله سعی شده است که اثراین فلزات رابرروی این ماهی ها و در وهله بعد وارد شدن آن ها در چرخه غذایی ما انسان ها در اثر مصرف این ماهی ها رابررسی کنیم.

کلیدواژه ها

فلزات سنگین،چرخه غذایی،ماهی خاویار DDE

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.