اثر دیپلماسی اقتصادی بر پیچیدگی اقتصادی، تجارت دوجانبه و سرمایه گذاری مستقیم خارجی (مطالعه موردی: منتخبی از کشورهای توسعه یافته و درحال توسعه)

سال انتشار: 1405
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 45

فایل این مقاله در 33 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

JR_JEPR-5-2_005

تاریخ نمایه سازی: 13 مرداد 1405

چکیده مقاله:

تحولات اقتصاد جهانی در سال های اخیر نشان می دهد که موفقیت کشورها در دستیابی به رشد پایدار و ارتقای جایگاه بین المللی، به توانایی آن ها در بهره گیری از ابزارهای نوین سیاست خارجی، به ویژه دیپلماسی اقتصادی وابسته است. با تشدید رقابت جهانی برای دسترسی به بازارهای بین المللی، جذب سرمایه گذاری مستقیم خارجی و توسعه ظرفیت های فناورانه، دیپلماسی اقتصادی به ابزاری راهبردی برای پیوند میان سیاست و اقتصاد و تحقق منافع ملی تبدیل شده است. بر این اساس، پژوهش حاضر به بررسی اثر دیپلماسی اقتصادی بر پیچیدگی اقتصادی، تجارت دوجانبه و سرمایه گذاری مستقیم خارجی در ۳۰ کشور توسعه یافته و درحال توسعه طی دوره ۲۰۰۸ تا ۲۰۲۳ می پردازد. برای برآورد روابط بین متغیرها از سیستم معادلات همزمان و روش حداقل مربعات سه مرحله ای (۳SLS) استفاده شد. نتایج نشان می دهد دیپلماسی اقتصادی اثری مثبت و معنادار بر هر سه شاخص داشته و می تواند به طور همزمان موجب ارتقای پیچیدگی اقتصادی، گسترش تجارت و افزایش جذب سرمایه گذاری مستقیم خارجی شود. همچنین یافته ها حاکی از وجود رابطه منفی و معنادار میان تجارت دوجانبه و سرمایه گذاری مستقیم خارجی است که بیانگر اثر جایگزینی این دو در برخی شرایط اقتصادی است. بر این اساس توصیه می شود سیاست گذاران با تقویت ابزارهای دیپلماسی اقتصادی و طراحی راهبردهای متوازن، توسعه تجارت و جذب سرمایه گذاری را هم راستا سازند.

کلیدواژه ها:

دیپلماسی اقتصادی ، پیچیدگی اقتصادی ، تجارت دوجانبه ، سرمایه گذاری مستقیم خارجی ، روش حداقل مربعات سه مرحله ای (۳sls)

نویسندگان

مهدی نجاتی

دانشیار، گروه اقتصاد، دانشکده مدیریت و اقتصاد، دانشگاه شهید باهنر کرمان، کرمان، ایران

محمد جواد پورشیخ جوشانی

دانشجوی کارشناسی ارشد توسعه اقتصادی و برنامه ریزی، گروه اقتصاد، دانشکده مدیریت و اقتصاد، دانشگاه شهید باهنر کرمان، کرمان، ایران

علیرضا شکیبایی

استاد، گروه اقتصاد، دانشکده مدیریت و اقتصاد، دانشگاه شهید باهنر کرمان، کرمان، ایران

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • Alizadeh, N., & Danesh, S. H. (۲۰۲۱). Interaction of economic ...
  • Lee, D., Hudson, D. (۲۰۰۴). The Old and New Significance ...
  • Rahimi, F., Sayemiri, A., Ghasemian, N., & Shayan, A. (۲۰۲۱). ...
  • نمایش کامل مراجع