تحلیل رشد جمعیت شهر تهران و نقش برنامه ریزی آمایش سرزمین در تعدیل آن

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: اولین همایش ملی جغرافیا، شهرسازی و توسعه پایدار
  • کد COI اختصاصی: GUPSD01_0809
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 3599
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مجتبی قدیری معصوم

عضو هیئت علمی دانشکده جغرافیا دانشگاه تهران

زهره محمد گنجی

دانشجوی کارشناسی ارشد برنامه ریزی آمایش سرزمین دانشگاه تهران

سمیه نوری

دانشجوی کارشناسی ارشد برنامه ریزی آمایش سرزمین، دانشگاه تهران

چکیده

عدم توجه به شاخص های جمعیتی در سیاست گذاری ها و برنامه ریزی های منطقه ای و ملی موجب عدم تناسب توان منطقه و سرزمین با جمعیت آن گشته و مشکلات بسیاری را در جهت دستیابی به توسعه متوازن در سطح ملی به وجود می آورد. شهر تهران به عنوان کلانشهر ملی ایران و پرجمعیت ترین شهر کشور به دلیل تجمع خدمات و امکانات و همچنین سرمایه گذاری های دولتی در طی چند دهه اخیر همواره به عنوان مهاجر پذیرترین شهر کشور در سرشماری ها معرفی شده است. رشد طبیعی جمعیت نیز بر این افزایش جمعیت دامن زده در نتیجه استان تهران به پرجمعیت ترین استان کشور مبدل گشته است. از آنجا که این رویه به دوقطبی شدن نظام شهری کشور ختم شده است، برنامه ریزی آمایش سرزمین با هدف توزیع مناسب ا نسان و فعالیت در فضا می تواند در توزیع یکنواخت جمعیت در واحد سرزمین نقش مفید و مؤثری ایفا کند. هدف این تحقیق که به روش توصیفی- تحلیلی ا نجام شده، آشنایی با وضعیت استان تهران از نظر رشد جمعیت و تغییرات آن طی چند دهه اخیر و همچنین اشاره به تمهیدات آمایش سرزمین در تعدیل آن می باشد. نتیجه حاصل از این تحقیق بیانگر آن است که رشد جمعیت استان تهران در طی چند دهه اخیر به صورت نامتوازن و همراه با حفظ برتری نسبت به سایر استان ها می باشد و برنامه ریزی آمایش سرزمین به عنوان بالادست ترین سند توسعه کشور از طریق ا صول مصوب خود توانایی رفع این نابرابری را داراست.

کلیدواژه ها

جمعیت، مهاجرت، توزیع فضایی جمعیت، آمایش سرزمین، شهر تهران

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.