تحلیل وضعیت خدمات و تسهیلات بازسازی شده شهر بم پس از زلزله

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: اولین همایش ملی جغرافیا، شهرسازی و توسعه پایدار
  • کد COI اختصاصی: GUPSD01_0574
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 868
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمود قدیری

استادیار جغرافیا و برنامه ریزی شهری، دانشگاه پیام نور

صغری شهربابکی

کارشناسی ارشد جغرافیا و برنامه ریزی شهری، دانشگاه پیام نور

چکیده

یکی از راه های دست یابی به توسعه پایدار شهری، فراهم نمودن امکانات و خدمات شهری مورد نیاز شهروندان ساکن در محلات شهری است؛ یک شهر خوب باید مکانی برای زندگی و کار، درآمد معقول، آموزش و پرورش، حمل نقل و امکان برقراری ارتباط و دسترسی به خدمات و تسهیلات باشد. در این ارتباط، بحران زلزله بم قابل ذکر است که در دی ماه 1382 واقع و خسارات گسترده ای به بار آورد. با گذشت بیش از 9 سال از این بحران و بازسازی پس از آن، ارزیابی وضعیت خدمات و تسهیلات از اهمیت زیادی برخوردار است. در این راستا بر اساس مسئله ی چگونگی وضعیت خدمات و تسهیلات بازسازی شده ی شهربم و با توجه به مبانی نظری موجود، یک فرضیه ارائه شد. جهت آزمون فرضیه و تحلیل وضعیت خدمات و تسهیلات بازسازی شده شهر بم، از طریق روش شاخص سازی و تکنیک های AHP و SAW، تعریف عملیاتی در قالب سه شاخص و 16 معرف ا نجام شد. داده های مورد ن یاز از طریق پرسشنامه و روش نمونه گیری خوشه ای، و از 310 خانوار نمونه (برحسب روش کوکران) بدست آمد و از طریق اریانس یکطرفه و آزمون توکی تحلیل شد. نتایج نشان داد میانگین شاخص وضعیت خدمات به ترتیب در محلات بالا، متوسط و پائین برابر است با 13.74، 13.41 و 12.89 که پائین ترین میانگین مربوط به محله پائین می باشد. مطابق نتایج، دسترسی به خدمات و دسترسی به محیط شهری از محله بالا به پائین روندی نزولی دارد. نتایج تحلیل واریانس یک طرفه نیز نشان داد که تفاوت معناداری در کیفیت دسترسی خانوارهای محلات مختلف به خدمات و نیز محیط شهری وجود دارد. در مجموع مطابق نتایج بدست آمده بایستی توجه داشت که در بازسازی پس از بحران، گروههای مختلف اجتماعی بطور عادلانه به خدمات و تسهیلات دسترسی پیدا کنند و توزیع ناعادلانه وضعیت قبل از بحران بواسطه برقراری مجدد روابط نابرابر بازتولید نشود.

کلیدواژه ها

زلزله، شهر بم، خانوارها، وضعیت خدمت و تسهیلات، وضعیت اجتماعی- اقتصادی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.