باززنده سازی یک المان شهری از یاد رفته: برج ساعت معروف به ضل السطان، حرم شاهچراغ (ع)
محل انتشار: اولین همایش ملی جغرافیا، شهرسازی و توسعه پایدار
سال انتشار: 1392
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 1,036
فایل این مقاله در 16 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
GUPSD01_0506
تاریخ نمایه سازی: 21 تیر 1393
چکیده مقاله:
حرم مطهر شاه چراغ (ع) سومین حرم اهل بیت در جنوب ایران است. اولین بنای آتان در زمان عضدالدوله دیلمی ساخته شده و در سال 744 هجری قمری توسط تاشی خاتون مادر شاه اسحاق بن محمود، مرمت و تکمیل شده است. این بنا شامل آستان احمدی و محمدی است. بنای آستان یکی از مهمترین زیارتگاه های مشتمل بر صحن، ایوان، گنبد و مناره بوده و چیدمان عناصر معاری ایرانی در قسمت های مختلف آن به چشم می خورد. آستان احمدی، در دوره های مختلف تاریخی، مرمت و عناصر معماری به آن اضافه یا کاسته شده است. با استفاده از مطالعات کتابخانه ای، اطلاعات میدانی، آرشیو آستان و عکس های قدیمی به این مهم پی برده شد که در جایگاه کنونی حوض در صحن مطهر تا حدفاصل سقاخانه، در دوره قاجاریه المان برج ساعتی معروف به ضل السلطان قرار داشته که به دلیل توسعه حرم در اوایل دوره پهلوی تخری بشده است. با توجه به اینکه اینالمان ریشه در خاطرات شیراز قدیم دارد، لزوم بازشناسی مجدد آن و نیز پیشنهاد بازسازی و احیاء آن جهت یادآوری در حریم آستان احمدی و محمدی قدیم آشکار می شود.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
علی بامداد
پژوهشگر دوره دکتری مرمت و احیاء ابنیه تاریخی، دانشگاه هنر اصفهان، مدرس دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات فارس، گروه معماری، فارس، ای
زهرا ولی پور
دانشجوی کارشناسی ارشد، دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات فارس، گروه معماری، فارس، ایران
نجمه عابدی
دانشجوی کارشناسی ارشد، دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات فارس، گروه معماری، فارس، ایران
طاهره شیبانیان
دانشجوی کارشناسی ارشد، دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات یاسوج، گروه معماری، فارس، ایران
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :