مفاهیم نظری و رویکردهای روش شناختی کیفیت زندگی

سال انتشار: 1392
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 1,014

فایل این مقاله در 23 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

ARUES01_452

تاریخ نمایه سازی: 19 تیر 1393

چکیده مقاله:

چه چیزهایی یک جامعه خوب را می سازد و چگونه زندگی افراد می تواند ارتقا پیدا کند، جزء سوالات اساسی در همه زمان ها و فرهنگ ها بوده است. برای قرن ها فیلسوفان، متخصصان و متفکران سیاسی تعریف خود را از کیفیت زندگی با توجه به هنجارهای متفاوت، پیش فرض های مذهبی یا ایدئولوژیک ارائه نمودند. با این حال تنها در شروع دهه 1900 میلادی است که این نکته تبدیل به موضوع پژوهش های تجربی سیستماتیک شده است. در سال های اخیر نیز، علاقه رو به رشدی در زمینه پژوهش های کیفیت زندگی با هدف بهبود شرایط اجتماعی و اقتصادی مردم به وجود آمده است. همچنین مطالعاتی در زمینه رضایتمندی ساکنین از کیفیت زندگی، درونداد مهمی برای سیاست گذاران و برنامه ریزان شهری شده است تا مشکلات نواحی، دلیل نارضایتی، تاثیرات جمعیتی و اولویت های شهروندان در زندگی را تشخیص دهند. کیفیت زندگی یک موضوع بسیار رایج و مشهور شده است که غالبا در بحث های روزانه شهروندان به کار می رود، اما درک درست و کامل این مفهوم بسیار دشوار است. ما در این مقاله با استفاده از روش کتابخانه ای و توصیفی در پی تعیین چارچوب نظری مناسب برای تحلیل و مطالعه کیفیت زندگی با تاکید بر برنامه ریزی شهری بوده ایم. در همین راستا تعاریف ارائه شده از این مفهوم در ادبیات جهانی با تاکید بر برنامه ریزی شهری، مرور و بازبینی شده است و شیوه های سنجش کیفیت زندگی و همچنین مدل های انگاشتی مطرح شده از سوی پژوهشگران مختلف برای سنجش و ارزیابی آن در برنامه ریزی شهری ارائه شده است. هدف از نگارش این مقاله، بررسی انگاشت کیفیت زندگی و فراهم نمودن چارچوب نظری و فنی مناسب به منظور ا رتقای سطح دانش مخاطبان آن می باشد.

کلیدواژه ها:

کیفیت زندگی ، برنامه ریزی شهری ، سنجش کیفیت زندگی ، سنجش عینی کیفیت زندگی ، سنجش ذهنی کیفیت زندگی ، مدل های انگاشتی کیفیت زندگی

نویسندگان

صغرا ذوالفقاری گرجکلایی

دانشجوی کارشناسی ارشد برنامه ریزی شهری، دانشگاه شهید بهشتی

بهزاد امیری نژاد آشورآبادی

دانشجوی کارشناسی ارشد برنامه ریزی شهری، دانشگاه شهید بهشتی

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • _ اولین همایش ملی معماری، مرمت، شهرسازی ومحیط زیست ادار28-شهریور1392 ...
  • Aklanoglu .Filiz , Erdogan . Elmas(2011); "Improvement Quality of Life ...
  • Kerce, E.(1992); "Quality of Life: Meaning, Measurement, and Model"', San ...
  • Lambiri, Dionysia (2006); "Quality of Life in the Economic and ...
  • Marans, R. W. (2002);" Und erstanding enviro nmental quality through ...
  • for En vironment-B ehaviour Research. Procedia" _ Social and Behavioral ...
  • Rusen, Keles(2011); "The Quality of Life and the Environment _ ...
  • Scottish Executive Social Res earch(2005); _ _ WELL-BEIN G AND ...
  • نمایش کامل مراجع