از تخریب خواستن تا فروپاشی؛ درهم تنیدگی توانش های افعال موثر و نقصان معنا در پیش برد نظام گفتمان مقاومت در داستان ارض البرتقال الحزین

سال انتشار: 1404
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 13

فایل این مقاله در 20 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

JR_JRTK-17-33_007

تاریخ نمایه سازی: 5 خرداد 1405

چکیده مقاله:

یکی از عناصر روایی در رویکرد نشانه معناشناسی، نقصان یا بحران معنا است که تحت تاثیر اختلال یا ازبین رفتن توانش های افعال موثر در نظام کنشی شکل می گیرد. درواقع، زمانی که افعال موثر در نظام کنشی با اختلال یا انهدام روبه رو شوند، نقصان معنا شکل می گیرد؛ در صورتی که سوژه بتواند توانش های افعال موثر خود را بازیابی کند، نقصان برطرف می شود اما اگر تمام توانش ها را از دست دهد دچار فروپاشی می شود. مطالعه این فرایند مشخص می کند که چگونه توانش های افعال موثر، در مرکز عملیات روایی قرار گرفته و با ایجاد نقصان، باعث تغییر در کنش های موجود می شوند و فرایند دگرگونی معنایی را رهبری می کنند. داستان ارض البرتقال الحزین، سرشار از افعال موثر است که باعث ایجاد نقصان وتغییرات در کنش های داستان می شود؛ به این صورت که فقدان افعال بنیادین مانند «خواستن» و «توانستن»، پی درپی موجب بروز نقصان های تازه می شود. این زنجیره نقصان ها، حرکت روایی را از مسیر هدفمند اولیه منحرف کرده و آن را به سمت بحران و فروپاشی سوق می دهد. مقاله حاضر می کوشد با روش توصیفی - تحلیلی و با هدف تبیین گفتمان مقاومت در راستای اثبات خیانت جامعه بین الملل و رفتارهای دوگانه کشورهای عربی، داستان مذکور را با تکیه بر کارکرد افعال موثر، بررسی و تحلیل کند و به بررسی معنای حاصل از شکل گیری نقصان های متعدد و تاثیر آن بر نظام کنشی موجود بپردازد. با بررسی این داستان مشخص می شود که راوی در این داستان، با ورود صهیونیست، توانش های افعال موثر خود را از دست می دهد و در معرض نقصان های تحمیلی صهیونیست ها قرارمی گیرد، این نقصان های متعدد، باعث می شود زنجیره ای از کنش ها مانند تلاش برای بقا و حفظ هویت، شکل گیرد. هر نقصان، زمینه ساز نقصانی جدید می شود و راوی به تدریج تمام افعال موثر را از دست می دهد و دچار فروپاشی می شود.

کلیدواژه ها:

نویسندگان

مرضیه ولی زاده پورکانی

گروه زبان و ادبیات عربی دانشگاه سمنان

سید رضا میراحمدی

عضو هیات علمی گروه زبان و ادبیات عربی، دانشکده علوم انسانی، دانشگاه سمنان

علی اکبر نورسیده

عضو هیات علمی گروه زبان و ادبیات عربی دانشکده علوم انسانی دانشگاه سمنان

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • اطهاری نیک عزم، مرضیه و احمدی، سهراب. (۱۳۹۶). «تحلیل نشانه ...
  • حمود، ماجده. (۲۰۰۵م). جمالیات الشخصیه الفلسطینیه لدی غسان کنفانی. الطبعه ...
  • رضایی، رویا؛ مشهدی، محمدامیر؛ شعیری، حمیدرضا؛ و نیک بخت، عباس. ...
  • رهنما، هادی. (۱۳۹۲). «تحلیل فرایند گفته پردازی در قرآن با ...
  • شعیری، حمیدرضا؛ محمودی بختیاری، بهروز؛ و سبزواری، مهدی. (۱۴۰۲). فرهنگ ...
  • شعیری، حمیدرضا. (۱۳۹۵). نشانه معناشناسی ادبیات: نظریه و روش تحلیل ...
  • عباس، احسان؛ فضل النقیب؛ و الیاس الخوری. (۱۹۷۴م). غسان کنفانی: ...
  • قاسمی، روح الله . (۱۳۹۶). «برهم کنش روابط پیوستاری و ...
  • کنفانی، غسان. (۱۹۶۲م). ارض البرتقال الحزین. الطبعه الاولی. قبرص: الابحاث ...
  • گرمس، آلژیرداس ژولین. (۱۳۹۸). نقصان معنا. ترجمه حمیدرضا شعیری. تهران: ...
  • نمایش کامل مراجع