ارزیابی قابلیت‌ها و پتانسیل‌های گردشگری منطقه بزمان استان سیستان بلوچستان با استفاده از مدل راهبردی SWOT

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: همایش منطقه ای چالشها و راهکارهای توسعه در مناطق محروم
  • کد COI اختصاصی: KRESEARCH01_099
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 934
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

اسماعیل رحمت نیا

کارشناس ارشد جغرافیا و برنامه ریزی شهری، رئیس اداره معماری و شهرسازی منطقه دو شهرداری زاهدان.

شمسی شیرازی

کارشناس ارشد جغرافیا و برنامه ریزی شهری، عضو کارگروه حمل و نقل ترافیک و کارشناس درآمد شهرداری زاهدان.

زهرا احمدی

کارشناس ارشد صنایع، عضو کارگروه اداری- مالی و مسئول فناوری اطلاعات شهرداری زاهدان.

چکیده

پژوهش حاضر با هدف ارزیابی قابلیت‌ها و پتانسیل‌های گردشگری شهرستان بزمان با استفاده از مدل‌ راهبردی SWOT انجام گرفته است. روش تحقیق از نوع توصیفی – تحلیلی و از حیث هدف کاربردی بوده و جامعه آماری شامل کلیه افراد مرتبط با سازمان گردشگری و توریسم در دو گروه مسئولین و گردشگران می‌باشد. روش نمونه‌گیری از نوع تصادفی در دسترس و سرشماری است. در فرایند تحلیل اماری، پس از تکمیل پرسشنامه، به کمک آزمون خی دو و فریدمن و ضریب همبستگی پیرسونع داده‌ها مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته‌اند. یافته‌های پژوهش نشان می‌دهد که مهمترین نقاط قوت گردشگری بزمان کاهش بیکاری، توسعه شهری و وجود جاذبه‌های متنوع و نقاط ضعف آن سهم پایین هزینه‌های تفریحات و سرگرمی از کلی هزینه‌های غیر خوراک خانواردها، بالا بودن نرخ بیکاری و نبودن ساختار مدیریتی در جاذبه‌های گردشگری است. بارزترین فرصتهای گردشگری وجود منطقه شکار ممنوع و حیات جانوری خاص آن، جوان بودن جمعیت و وجود چشمه‌های آبگرم از فرصت‌های گردشگری منطقه بوده و نیز سیل‌خیز بودن آن در فصول بیکاری، پایین بودن درآمد سرانه و سطح رفاه ساکنان و مهاجرت ساکنین روستایی به شهر بزمان از مهمترین تهدیدها می‌باشد. نتایج پژوهش نشان می‌دهد بزمان، قابلیت‌های لازم جهت توسعه توریسم را دارا بوده و زمینه همکاری متقابل میان سازمان‌ها و ارگانهای ذیربط و مردم در این خصوص تا حد متوسطی فراهم گردیده است، علاوه بر این بین وضعیت امکانات موجود و تعداد گردشگران رابطه مثبت و معناداری وجود دارد.

کلیدواژه ها

گردشگری ، گردشگر، مدل SWOT، منطقه بزمان

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.