بررسی و تحلیل عوامل و آستانه های محیطی مؤثر بر فرسایش خندقی با تأکید بر شرایط توپوگرافی و پوشش زمین (مطالعه موردی: حوزه آبخیز کلوچه بیجار)
سال انتشار: 1392
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 1,088
فایل این مقاله در 23 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
PCEPSD01_045
تاریخ نمایه سازی: 18 خرداد 1393
چکیده مقاله:
با توجه به تعدد عوامل مؤثر در رخداد فرسایش خندقی تاکنون هیچ مدل فراگیری برای پیش بینی و توسعه آن ارائه نشده است. بنابراین لازم است تا در هر منطقه تحت شرایط مخلف محیطی آن (اقلیم، توپوگرافی، خاک، پوشش زمین، کاربری اراضی) عوامل مؤثر و آستانه های هر کدام تعیین شود. این تحقیق با هدف شناسایی آستانه های محیطی مؤثر بر فرسایش خندقی در حوزه آبخیز کلوچه بیجار صورت گرفته است. در منطقه فوق پدیده فرسایش خندقی به عنوان مهمترین عامل در تخریب سرزمین به شمار می رود و برای کنترل و پیشگیری آن قبل از هر چیز نیاز به دانستن عوامل و آستانه های مؤثر آن می باشد. لذا در این تحقیق با محوریت بررسی رابطه شیب- مساحت آبخیز بالادست محل شکست آن، اقدام به مطالعه آستان توپوگرافی شده است. در این تحقیق رابطه آستانه توپوگرافی با سایر عوامل محیطی از قبیل پوشش زمین و نوع کاربری اراضی در سامانه اطلاعات جغرافیایی GIS مورد بررسی قرار گرفت. با توجه به نتایج بدست آمده در قالب ((S(σ)=αA(-β) مشخص شده است که در منطقه تحقیق مقدار نمای β در حالتهای مختلف شیب- مساحت آبخیز بالادست کمتر از 0/2 بدست آمده است که نشانگر مؤثر بودن مکانیسم فعال جریان های زیرسطحی و پایپینگ و حرکات توده ای در رشد و گسترش خندق ها می باشد. نتایج به دست آمده آستانه توپوگرافی برای مناطق مختلف و در زیرحوضه های منطقه تحقیق مبین آن است که آستانه فرسایش خندقی تحت شرایط مختلف محیطی، از جمله پوشش گیاهی، کاربری اراضی، سازند زمین شناسی می باشد.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
حبیب الله رجب زاده
دانشجوی کارشناسی ارشد آبخیزداری، دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات تهران
علی اکبر نظری سامانی
استادیار دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه تهران
حسن احمدی
استادیار دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه تهران
علی اکبر مهرابی
استاد دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات تهران
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :