بررسی امکان کنترل آفت برگ خوار سفید بلوط (Leucoma wiltshirei Coll. (Lep., Erebidae)) از طریق آغشته نمودن تنه درخت به قارچ های بیمارگر حشرات؛ یک مطالعه میدانی دو ساله
محل انتشار: نامه انجمن حشره شناسی ایران، دوره: 45، شماره: 4
سال انتشار: 1404
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 120
فایل این مقاله در 16 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_JESI-45-4_014
تاریخ نمایه سازی: 29 دی 1404
چکیده مقاله:
شب پره برگ خوار سفید بلوط، Leucoma wiltshirei Collenette, ۱۹۳۸ (Lepidoptera: Erebidae)، یکی از آفات مهم درختان بلوط ایرانی (Quercus brantii Lindl.) در جنگل های زاگرس است که خسارت بسیاری به این درختان وارد می کند. توسعه برنامه های مدیریت تلفیقی آفات با استفاده از عوامل کنترل بیولوژیک به ویژه قارچ های بیمارگر حشرات، می تواند راهبردی موثر و کارآمدی برای کاهش مصرف حشره کش های شیمیایی در مدیریت آفات جنگل باشد. در پژوهش حاضر، ۱۱ جدایه از قارچ بیمارگر حشرات Beauveria bassiana، بومی جنوب غربی ایران از لاروهای شب پره برگ خوار سفید بلوط جدا شد. در آزمون های آزمایشگاهی، جدایه BG۴ در غلظت ۱۰۸ کنیدیوم در میلی لیتر و ۴۸ ساعت پس از تیمار، بیشترین میزان مرگ ومیر را در لاروها (۳/۳۳ درصد) ایجاد کرد. بیماری زایی این جدایه به همراه سه جدایه قارچی دیگر، شامل B. bassiana B۲، Metarhizium anisopliae M۱ وLecanicillium lecanii Vertalec® روی لاروهای سن دوم شب پره برگ خوار سفید بلوط ارزیابی شد. مقادیر میانه غلظت کشنده (LC۵۰) جدایه های B۲، BG۴، M۱ و Vertalec® ۹۶ ساعت پس از تیمار روی لاروهای سن دوم به ترتیب ۱۰۵×۱/۲، ۱۰۷×۲/۱، ۱۰۹×۵ و ۱۰۱۳×۹/۱ کنیدیوم در میلی لیتر، محاسبه گردید. در شرایط صحرایی در دو سال متوالی (۱۴۰۲ و ۱۴۰۳)، محلول پاشی تنه درختان با فرمولاسیون های جدایه های B۲ و BG۴ حاوی سورفکتانت غیریونی و پارافین به ترتیب منجر به مرگ ومیر ۷۵-۷۳ و ۶۲-۶۱ درصد جمعیت لاروهای سن دوم و سوم آفت در منطقه رستم (استان فارس)، ۳۰ روز پس از تیمار شد. نرخ بالای مرگ ومیر لاروها پس از تیمار با جدایه های بومی B۲ و BG۴ از گونه B. bassiana در جنگل های زاگرس، نشان دهنده پتانسیل بالای این قارچ و کارایی محلول پاشی تنه درختان در کنترل بیولوژیک این آفت است. پژوهش های آینده می تواند بر پایداری فرمولاسیون های قارچی و بررسی اثر آن ها بر دشمنان طبیعی تمرکز داشته باشد.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
سیده معصومه زمانی
Research Institute of Forests and Rangelands (RIFR), Tehran, Iran
مرضیه علی نژاد
Research Institute of Forests and Rangelands (RIFR), Tehran, Iran
حسن عسکری
Iranian Research Institute of Plant Protection (IRIPP), Tehran, Iran
ریحانه غلامی قوامآباد
Research Institute of Forests and Rangelands (RIFR), Tehran, Iran
نرگس سپاسی
Research Institute of Forests and Rangelands (RIFR), Tehran, Iran
سمیرا فراهانی
Research Institute of Forests and Rangelands (RIFR), Tehran, Iran
یزدانفر آهنگران
Forests, Range and Watershed Management Organization, Mazandaran, Iran
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :