مطالعه همدماهای جذب روی و مس در تعدادی از خاکهای همدان

  • سال انتشار: 1386
  • محل انتشار: دهمین کنگره علوم خاک ایران
  • کد COI اختصاصی: SSCI10_723
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1576
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فریبرز دندانمزد

دانشجوی کارشناسی ارشد خاکشناسی دانشگاه بوعلی سینا

علیرضا حسین پور

دانشیار گروه خاکشناسی دانشگاه بوعلی سینا

چکیده

جذب یکی از مهمترین فرآیندهای شیمیایی در خاکهاست . این فرآیند یک فاکتور اصلی در تعیین قابلیت دسترسی عناصر غذایی کممصرفی مثل مس و روی برای گیاه میباشد و انتقال آنها در خاک را تحتتاثیر قرار میدهد . جذب همچنین خصوصیات الکترواستاتیک ذرات معلق ( سوسپانسیون ) و کلوئیدها را بیان میکند ] استام، 1992 و اسپارکس، . [ 1995 بررسی همدماهای جذب یک تکنیک مفید برای مطالعه نگهداری فلزات در خاکهاست . همدماهای جذب اطلاعات مفیدی را درباره گنجایش نگهداری خاک و قدرت جذب فلزات در خاک فراهم میکنند و اهمیت جذب عناصر غذایی کممصرف بوسیله خاکها را بیان میکند ] جورج و سینگ، 1991 و روکوئرول و همکاران، . [ 1999 شیب خطوط همدماهای جذب به عنوان ضریب جذب ) ) KD ، بیانگر تحرکپذیری عناصر سنگین در محیطهای آبی است . مقادیر زیاد آن نشان میدهد که فلزات جذب ذرات خاک میشوند و مقادیر کم آن بیانگر حضور فلزات در محلول خاک است که برای انتقال و فرآیندهای بیولوژیکی و شیمیایی و جذب بوسیله گیاه در دسترس هستند [ کاوالارو و مکبراید، 1984] لین و ژائو ] 1987 و [ 1991 تاثیر پهاش، دما و ترکیبات خاک را بر جذب روی توسط خاکهای آهکی مورد مطالعه قرار دادند و همدماهای جذب روی را بر خاکهای تیمار شده و تیمار نشده برای حذف کربنات کلسیم، مواد آلی و اکسیدها تعیین کردند و نتیجه گرفتند که در pH بالا تاثیر آهک بر جذب روی توسط خاک بسیار بالا بوده و در pH پایین سهم آن کمتر است . مک براید ] [ 1989 بیان کرد که جذب انتخابی مس و روی در خاک بستگی به قابلیت هیدراته شدن، نسبت بار به شعاع و الکترونگاتیویته آنها دارد . همچنین [مکبرید و همکاران 1997] با مطالعه جذب روی و مس در انواع متفاوت خاکها نشان دادند که فاکتورهای فیزیکی و شیمیایی مهمی که این فرآیند را تحتتاثیر قرار میدهند پهاش و حضور کلوئیدهای آلی و غیر آلی است .

کلیدواژه ها

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.