بررسی تغییرات اقلیمی و فصلی جمعیت پروانه خوشه خوار انگور(Lobesia botrana Den.& Schiff.( Lep : Tortricidae در شهرستان ارومیه

سال انتشار: 1392
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 403

متن کامل این مقاله منتشر نشده است و فقط به صورت چکیده یا چکیده مبسوط در پایگاه موجود می باشد.
توضیح: معمولا کلیه مقالاتی که کمتر از ۵ صفحه باشند در پایگاه سیویلیکا اصل مقاله (فول تکست) محسوب نمی شوند و فقط کاربران عضو بدون کسر اعتبار می توانند فایل آنها را دریافت نمایند.

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

NCCCIAE02_580

تاریخ نمایه سازی: 22 اردیبهشت 1393

چکیده مقاله:

پروانه خوشه خوار انگور Lobesia botrana Den.& Schiff یکی از مهمترین آفات انگور در مناطق میوه خیز کشور میباشد . لاروهای این آفت با تغذیه از جوانه های گل دهنده ، غنچه ها و حبه های انگور ، خسارت قابل توجهی به انگور وارد میکنند. ظهور پروانه نسل زمستان گذران آن زمانی انجام میگیرد که میزبان هنوز دارای سبزینه ای نبوده ، حتی جوانه های برگهم متورم نشده است. نسل اول خوشه خوار چون در زمانی ظهور می کند که کلیه واریته های انگور فاقد سبزینه هستند احتمالأدرصد کمی از پروانه ها موفق می شوند که به تاکستان ها خسارت وارد کنند و خسارت آن قابل چشم پوشی است . ظهور نسلچهارم با برداشت میوه انگور است و عملأ خسارتی ندارد. بیشترین خسارت وارده بر میوه ها توسط نسل دوم و سوم صورت میگیرد که مطالعات انجام شده و بررسی شده نشان می دهد که تغییرات اقلیمی که در حین این دو نسل خسارت زای آفت انجاممی شود در تعیین اوج پرواز و خروج لاروها مهم می باشند. با توجه به افزایش دما و کاهش بارندگی طی دو سال اخیردرشهرستان ارومیه شاهد افزایش ظهور پروانه خوشه خوار هستیم. به طوری که درسال 1391 با افزایش دمای فصل رشدی از3/1 به 8/3 درجه سانتیگراد و کاهش میزان بارندگی از 31/9 به 12/6 میلیمتر، میزان ظهور این آفت نسبت به سال 1390 با تغییرات دمایی 3/5 به 5/7 درجه سانتیگراد وتغییرات بارندگی 47/8 به 20/1 میلیمتر ، بیشتر بوده است.

کلیدواژه ها:

خوشه خوار ا نگور ، دما ، بارندگی ، ارومیه

نویسندگان

اروج ولیزادگان

استادیار، گروه حشره شناسی ،دانشکده کشاورزی ، دانشگاه ارومیه

اثمر سلیمان زاده

دانشجوی کارشناسی ارشد ، گروه حشره شناسی ،دانشکده کشاورزی ،دانشگاه ارومیه

سیما شیرافکن

دانشجوی کارشناسی ارشد ، گروه حشره شناسی ،دانشکده کشاورزی ،دانشگاه ارومیه