بازیابی اثرات تنش شوری با استفاده از سالیسیلیک اسید در جو

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: اولین همایش ملی تنش های گیاهی غیر زیستی
  • کد COI اختصاصی: NCPAS01_055
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 844
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

هادی پیرسته انوشه

دانشکده کشاورزی دانشگاه شیراز

غلامحسن رنجبر

دانشکده کشاورزی دانشگاه شیراز

یحیی امام

دانشکده کشاورزی دانشگاه شیراز

چکیده

به منظور بررسی نقش سالیسیلیک اسید در توانایی بازیابی گیاه جو پژوهشی در سال 1391 در دانشگاه شیراز اجرا گردید. فاکتور اول سطوح شوری شامل آب شهر، 3,6,9,12dS m-1 و فاکتور دوم تیمار بازیابی شامل عدم بازیابی، بازیابی با آب شهر، بازیابی با آب شهر به علاوه کاربرد سالیسیلیک اسید بود.گیاهان از هفته دوم تا هفته ششم با تیمارهای شوری فوق آبیاری شدند و پس از آن به مدت چهار هفته تحت تیمار بازیابی قرار گرفتند .شوری موجب کاهش وزن خشک ساقه و ریشه، غلظت پتاسیم و میزان فتوسنتر و همچنین افزایش غلظت سدیم، محتوای پرولین، پروتئین و کلروفیل گردید. این کاهش با شدت تنش رابطه مستقیم داشته و با گذشت زمان افزایشیافت. تیمارهای بازیابی با آب و سالیسیلیک اسید موجب بهبود وضعیت تجمع ماده خشک ساقه و ریشه، افزایش پرولین، کلروفیل و فتوسنتز شد. تیمار با آب موجب بازیابی بخشی از تغییرات ایجاد شده در اثر شوری بر وزنخشک ساقه، غلظت سدیم و فتوسنتز شد. در حالی که جبران افت وزن خشک ریشه ناشی از شوری، فقط در تیماربازیابی با آب مشاهده گردید؛ لیکن، برای سایر صفات بازیابی با سالیسیلیک اسید به طور قابل توجهی بیشتر بود. به طور کلی؛ اگرچه در هیچ تیماری از شوری، بازیابی نتوانست کل تغییرات ایجاد شده ناشی از تنش را جبران کند،ولی تیمارهای بازیابی به ویژه سالیسیلیک اسید موجب جبران بخش زیادی از این تغییرات گردید.

کلیدواژه ها

غلظت سدیم و پتاسیم، پرولین آزاد، پروتئین محلول، شاخص محتوای کلروفیل

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.