طرح ریزی مدل سنجش کیفیت خدمات درمانی با رویکرد مشتری گرایی و ارائه یک الگو برای شناسایی و اولویت بندی فرصت های بهبود (مطالعه موردی: درمانگاه مجتمع مس سرچشمه)
- سال انتشار: 1390
- محل انتشار: نهمین کنفرانس بین المللی مدیریت
- کد COI اختصاصی: IRIMC09_001
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 1039
نویسندگان
استاد دانشکده مهندسی صنایع، دانشگاه علم و صنعت ایران و عضو هیئت علمی مرکز تحقیقات کیفیت و بهره وری پارسیان
دانشیار دانشکده مهندسی صنایع، دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات تهران
کارشناس ارشد مهندسی صنایع، دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات تهران
کارشناس ارشد مهندسی صنایع، دانشگاه امیرکبیر، کارشناس ارشد امور تحقیق و توسعه مجتمع مس سرچشمه
چکیده
توجه به سطح رضایت مراجعین به مراکز درمانی، نقش مؤثری در برنامه ریزی های مدیریتی در سیستم های خدمات سلامتی ایفا می کند. این تحقیق با هدف ارزیابی سطح رضایتمندی مراجعین از خدمات ارائه شده در درماناه مجتمع مس سرچشمه طراحی و اجرا گردیده است. این تحقیق بصورت توصیفی، تحلیلی انجام گرفته است. پرسشنامه طراحی شده در مقیاس 5 قسمتی لیکرت، بویله مصاحبه تکمیل گردیده و روش نمونه گیری به صورت تصادفی بوده است. تعداد 420 نفر از مراجعین به درمانگاه مجتمع مس سرچشمه مورد مصاحبه قارر گرفته و اطلاعات گردآوری شده بوسیله نرم افزارهای SPSS17 و Minitab15 با استفاده از آزمون های متناسب مورد تجزیه و تحلیل واقع شده است. روایی پرسشنامه از روش روایی ساختاری و محتوایی تأمین و برای تعیین پایایی الفای کرونباخ محاسبه شد که 0/93 محاسبه گردید. تحلیل عاملی اکتشافی نشان داد که پرسشنامه دارای شش عامل مهارت و تبخر ، دسترسی ، همدلی ، امکانات و تجهیزات ، نحوه برخورد و ارائه خدمات و پاسخگویی است. نتایج نظر سنجی حاکی از ان است که وضعیت رضایت از کیفتی خدمات درمانی در ابعاد نحوه برخورد و ارائه خدمات ، امکانات و تجهیزات و همدلی در ناحیه رضایتمندی و برای عوامل دسترس ، مهارت و تبخر و پاسخگویی در ناحیه نارضایتی قرار دارد. میزان رضایت کلی مراجعین به درمانگاه مجتمع مس سرچشمه 50،27 است که در وضعیت هشدار است. به نظر می رسد با اصلاح نقایص سیستم بر اساس نظرهای خدمت گیرندگان می توان رضایتمندی بالاتری احصل کرد. اولویت انجام تغییرات در خدماتی با بالاترین میزان اهمیت و بیشترین میزان نارضایتی است.کلیدواژه ها
کیفیت خدمات، مشتری گرایی، رضایت بیمار، فرصت های بهبود، مجتمع مس سرچشمهمقالات مرتبط جدید
- تحلیل اثر پاسخگویی ضعیف فروشندگان بر کاهش جذب مشتریان خرده فروش در خاورمیانه
- The Impact Of Smart Technologies On Urban Property Management And Sustainable Revenue
- Examining The Impact Of Auditor Workload On Audit Quality In Companies Listed On The Tehran Stock Exchange
- تاثیر سواد مالی و تصمیم گیری اقتصادی بر رفتار شهروندان در مدیریت شهری
- مطالعه ارتباط مدیریت دانش و توسعه صادرات مبتنی بر عملکرد شرکت ها
اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.