ارزیابی سمیت و اثرات زیست محیطی سیالات حفاری روی ارگانیسم های دریایی از طریق آزمایش سمیت و انتخاب سیال حفاری سنتزی به عنوان سیال حفاری سازگار با محیط زیست

سال انتشار: 1392
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 1,057

فایل این مقاله در 16 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

NCER01_324

تاریخ نمایه سازی: 25 اسفند 1392

چکیده مقاله:

در عملیات حفاری در صنعت نفت، سیالات پایه آبی که سمیت و هزینه تولید کم دارند و پسماند ناشی از آنها قابل تخلیه به دریا است. به طور معمول استفاده ی شوند ولی برای شرایط خاص مانند حفاری انحرافی و افقی، حفاری در مخزن و لایه های بررسی قابل هیدراته، حفاری چاههای عمیق و گرم و ... از سیالات حفاری پایه روغنی استفاده می شوند. ولی این سیالات مسائل و مشکلات زیست محیطی متعددی به خاطر محتویات اروماتیکی و سمیتشان به همراه دارند؛ بنابراین باید از سیالات حفاری پایه سنتزی سازگار با محیط زیست برای جایگزینی استفاده کرد. در این مقاله آزمایش سمیت قبلی که در سیالات پایه ایی، پایه روغن دیزلی و پایه روغن معدنی انجام شد با آزمایش های سمیت جدید انجام شده در این پژوهش که روی یک سیال پایه دیزلی و سه سیال سنتزی استری سازگار با محیط زیست انجام شد مقایسه گردید. آزمایش اول روی نوعی میگو و آزمایش دوم روی ماهی و میگو انجام شد. در این آزمایش ها، سیالات با نسبت های معین با آب دریا مخلوط و ارگانیسمها در مخلوط قرار داده شدند. آزمایش فاز دانه های معلق (SPP) در مدت 96 ساعت انجام و در طول آزمایش میزان مرگ و میر و بقاء ارگانیسم ها ثبت شد و آزمایش فاز جامد در روزهای 0 تا 10 انجام شد. نتایج آزمایش هر دو گروه در فاز دانه های معلق نشان می دهد که سمیت سیال حفاری دیزلی دارای بیشترین مقدار و غلظت ماده کشنده (LC50) در آن در گروه اول در حدود ppm300 (غلظتی از سیال که در آن 50% ارگانیسم ها دچار مرگ و میر می شوند) و پس از آن بیشترین سمیت مربوط به سیال پایه روغن معدنی با غلظت LC50 در حدود ppm600-700 و کمترین سمیت متعلق به سیال پایه آبی (LC50 در حدود ppm 5000-6000) و به خصوص در سیال سنتزی می باشد. آزمایش فاز جامد نشان دهنده بیشترین سمیت در سیالات پایه آبی به خاطر وجود ترکیبات رزینی می باشد. بنابراین باید سیالات پایه سنتزی استری بخاطر اثرات زیست محیطی و حجم پسماند کم و سمیت خیلی پایین جایگزین سیالات ابی و دیزلی شود که باعث تخلیه پسماند به دریا و کاهش هزینه ها نیز می شود.

نویسندگان

حفیظ اله عمادیان خواه

دانشجوی کارشناسی ارشد گروه نفت، حفاری بهره برداری، دانشگاه آزاد اسلامی واحد امیدیه

خلیل شهبازی

استادیار دانشگاه صنعت نفت

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :