بررسی ویژگی های فیزیکوشیمیایی خمیر و کیک فاقد گلوتن تهیه شده از صمغ گوار و آنزیم ترانس گلوتامیناز میکروبی

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: بیست و یکمین کنگره ملی علوم و صنایع غذایی ایران
  • کد COI اختصاصی: NCFOODI21_1699
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1174
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

علی مهربان شندی

دانشجوی کارشناسی ارشد علوم و صنایع غذایی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان

مهران اعلمی

استادیار گروه علوم و صنایع غذایی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان

محمد قربانی

دانشیار گروه علوم صنایع غذایی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان

چکیده

از دیرباز حفظ و ارتقای سلامت انسان مورد توجه صنعت غذا بوده است. در سالهای اخیر، مصرف فرآورده های غله ای فاقد گلوتن به دلیل شیوع بیماری هایی مانند سلیاک یا عدم تحمل نسبت به گلوتن افزایش پیدا کرده است. سلیاک بیماری مزمنی است که در اثر دریافت پروتئین گلوتن از منابع غذایی مانند گندم، چاودار، ج و و یولاف حاصل شده و یکی از رایج ترین حساسیت های غذایی محسوب می گردد. گلوتن عامل اصلی تشکیل دهنده ساختار آرد بوده و باعث ایجاد ویژگی های ویسکوالاستیک خمیر شده و در ظاهر و ساختار فرآورده های پخته شده شرکت می کند. از آن جایی که تنها را] مؤثر در معالجه بیماران مبتلا به سلیاک یا دیگر حساسیت های به مصرف گلوتن، رژیم غذایی فاقد گلوتن در تمام عمر می باشد، به موازات افزایش این بیماران، تقاضا جهت مصرف فراورده های فاقد گلوتن نیز افزایش یافته است. تحقیقات نشان میدهد که جهت حل این مشکل، میت وان از آرد غلات فاقد گلوتن نظیر ذرت، برنج و ارزن در تولید فرآورده های غله ای استفاده کرد. همچنین، جهت جبران اثرات ناشی از حذف گلوتن و بهبود کیفیت فرآورده نهایی، می توان از ترکیبات هیدروکلوئیدی و پلیمری مانند صمغ ها و آنزیم ها نیز استفاده کرد که موجب شبیه سازی خواص ویسکوالاستیک گلوتن و ایجاد بافت مناسب در این فرآورده ها خواهن شد. جایگزینی گلوتن با این ترکیبات، عمده ترین مشکل تکنولوژیکی می باشد. هیدروکلوئیدهای غذایی یا صمغ ها، بیوپلیمرهای هیدروفیلیک با وزن مولکولی بالا می باشند که به عنوان ترکیبات عملگرا در صنعت غذا مورد استفاده قرار می گیرند و مطالعات متعددی بیان گر استفاده از این ترکیبات در صنعت پخت می باشند. هیدروکلوئیدها و آنزیم ها به دلیل ویژگی های ساختاری و توانایی اتصال با آب، جایگزین مناسبی برای گلوتن، در تولید فرآورده های پختی فاقد گلوتن، محسب می شوند. در این مقاله به بررسی اثر صمغ گوار و آنزیم ترانس گلوتامیناز میکروبی بر خصوصیات رئولوژیکی خمیر و کیفیت فرآورده های حاصل از آردهای فاقد گلوتن، پرداخته می شود.

کلیدواژه ها

فرآورده های غله ای، فاقد گلوتن، سلیکاک، هیدروکلوئیدها، آردهای فاقدگلوتن

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.