مقایسه اثربخشی درمان مثبت گرا و کاهش استرس مبتنی بر ذهن آگاهی بر افکار خودآیند منفی و اضطراب امتحان دانش آموزان کنکوری با علائم روان تنی

سال انتشار: 1404
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 67

نسخه کامل این مقاله ارائه نشده است و در دسترس نمی باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

JR_IJPN-13-3_005

تاریخ نمایه سازی: 14 مرداد 1404

چکیده مقاله:

مقدمه: دانش ­آموزان کنکوری به دلیل فشارهای تحصیلی و انتظارات اجتماعی، اغلب با مشکلات روان­شناختی مختلفی مواجه می­ شوند که می­تواند عملکرد تحصیلی و کیفیت زندگی آنها را تحت تاثیر قرار دهد. هدف از پژوهش حاضر مقایسه اثربخشی درمان مثبت­ گرا و کاهش استرس مبتنی بر ذهن­ آگاهی بر افکار خودآیند منفی و اضطراب امتحان دانش­ آموزان دختر کنکوری دارای علائم روان­ تنی بود. روش­: پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون-پس آزمون با گروه گواه و دوره پیگیری سه ماهه بود. جامعه آماری شامل دانش­ آموزان دختر مقطع متوسطه تحت نظارت و پیگیری مشاوران تحصیلی مراکز مشاوره شهر دزفول در سال تحصیلی ۱۴۰۳-۱۴۰۴ بودند. تعداد ۴۵ نفر از افراد واجد شرایط بر اساس معیارهای ورود و خروج به شیوه نمونه­ گیری هدفمند انتخاب شدند، و به طور تصادفی به دو گروه آزمایش و یک گروه گواه تخصیص یافتند. ابزار گردآوی داده­ ها پرسشنامه افکار خودآیند منفی (هولون و کندال، ۱۹۸۰) و پرسشنامه اضطراب امتحان (فریدمن-جاکوب، ۱۹۹۷) بود. هر دو گروه آزمایش و گروه گواه با استفاده از ابزار پژوهش مورد پیش­ آزمون قرار گرفتند. سپس مداخله درمان مثبت­ گرا (رشید و سلیگمن، ۲۰۱۳) به مدت ۸ جلسه و درمان کاهش استرس مبتنی بر ذهن ­آگاهی (کابات­زین، ۲۰۰۹) نیز به مدت ۸ جلسه برای گروه­ های آزمایش مختص خود، اجرا شد. اما گروه گواه در فهرست انتظار قرار گرفت. در پایان مداخلات هردو گروه آزمایش و گواه با استفاده از ابزار پژوهش مورد پس­ آزمون قرار گرفتند. سه ماه بعد، آزمون پیگیری از هر دو گروه آزمایش و گروه گواه به عمل آمد. داده­ ها از طریق نرم ­افزار SPSS نسخه ۲۸ با استفاده از آزمون تحلیل واریانس با اندازه­ گیری مکرر و آزمون تعقیبی بون­فرونی تحلیل شدند. یافته­ها: نتایج نشان داد که هر دو مداخله (درمان مثبت­ گرا و کاهش استرس مبتنی بر ذهن­ آگاهی) بر کاهش افکار خودآیند منفی و اضطراب امتحان دانش­ آموزان تاثیر معنادار دارند و این تاثیر در طول زمان پابرجا است (۰۱/۰>p). همچنین، تفاوت معناداری بین مداخله درمان مثبت­ گرا و کاهش استرس مبتنی بر ذهن­ آگاهی در کاهش افکار خودآیند منفی و اضطراب امتحان گروه نمونه مشاهده نشد (۰۵/۰افکار خودآیند منفی و اضطراب امتحان دانش­ آموزان کنکوری دارای علائم روان­ تنی داشته باشند. از این­ رو متخصصین، پژوهشگران و درمانگران این حوزه می­ توانند از این مداخلات به عنوان گزینه­ های موثر در این افراد استفاده کنند.

نویسندگان

نیکو عبادیان

, Islamic Azad University, Dezful Branch

سعید مشتاقی

Department of Psychology, Dezful Branch, Islamic Azad University,Dezful, Iran

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • Farhadi Navarud S, Tahmorsi N, Sedaghat M. Comparison of the ...
  • Nabavi SS, farhadian A. Identifying the Problems of the Specialized ...
  • Ji J. L, Murphy FC, Grafton B, MacLeod C, Holmes ...
  • Zeigler-Hill V, Shackelford TK, Hangen EJ, Elliot AJ. Encyclopedia of ...
  • Hashemi, M. The Effectiveness of Hypnotherapy in Increasing the Academic ...
  • Jenaabadi H, Salarpoor M. The effectiveness of positive thinking on ...
  • Friedman IA, Bendas-Jacob O. Measuring Perceived Test Anxiety in Adolescents: ...
  • نمایش کامل مراجع