سال انتشار: 1384
محل انتشار: ششمین کنفرانس بین المللی مدیران کیفیت
کد COI مقاله: CQM06_024
زبان مقاله: فارسیمشاهده این مقاله: 1,864
فایل این مقاله در 21 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
با استفاده از پرداخت اینترنتی بسیار سریع و ساده می توانید اصل این مقاله را که دارای 21 صفحه است به صورت فایل PDF در اختیار داشته باشید.
آدرس ایمیل خود را در کادر زیر وارد نمایید:
مشخصات نویسندگان مقاله فناوری ارتباطات و اطلاعات ابزار مناسب جهت استقرار، نگهداری و بهبود سیستم مدیریت کیفیت بر اساس ایزو 9001:2000
چکیده مقاله:
زندگی در عصر جدید بدون بکارگیری از فناوری های خاص آن کار دشواری است ، فناوری ارتباطات و اطلاعات موضوعی است که در عصر ما مورد توجه عام و خاص است و شاید به همین دلیل بکارگیری آن شاخص توسعه یافتگی است . در زمان ما کمتر کسی است که با نام رایانه ویا کامپیوتر آشنا نباشد ولی بکارگیری از این ابزار بعنوان یکی از زیر ساختهای فناوری ارتباطات و اطلاعات بدرستی شناخته نشده است . در این مقاله سعی شده است بکارگیری این فناوری در استقرار، نگهداری و بهبود سیستم مدیریت کیفیت ایزو9001:2000 نشان داده شود . بعنوان مثال یکی از مشکلات استقرار سیستم مدیریت کیفیت در سازمانهای بزرگ توزیع و کنترل مستندات می باشد با بکارگیری این فناوری علاوه برکاهش نیروی انسانی در کاهش هزینه ها ،سرعت و دقت انجام کارنقش بسزای دارد .
کد مقاله/لینک ثابت به این مقاله
کد یکتای اختصاصی (COI) این مقاله در پایگاه سیویلیکا CQM06_024 میباشد و برای لینک دهی به این مقاله می توانید از لینک زیر استفاده نمایید. این لینک همیشه ثابت است و به عنوان سند ثبت مقاله در مرجع سیویلیکا مورد استفاده قرار میگیرد:https://civilica.com/doc/23196/
نحوه استناد به مقاله:
در صورتی که می خواهید در اثر پژوهشی خود به این مقاله ارجاع دهید، به سادگی می توانید از عبارت زیر در بخش منابع و مراجع استفاده نمایید:رضاامیری، بهرام،1384،فناوری ارتباطات و اطلاعات ابزار مناسب جهت استقرار، نگهداری و بهبود سیستم مدیریت کیفیت بر اساس ایزو 9001:2000،ششمین کنفرانس بین المللی مدیران کیفیت،تهران،https://civilica.com/doc/23196
در داخل متن نیز هر جا که به عبارت و یا دستاوردی از این مقاله اشاره شود پس از ذکر مطلب، در داخل پارانتز، مشخصات زیر نوشته می شود.
برای بار اول: (1384، رضاامیری، بهرام؛ )
برای بار دوم به بعد: (1384، رضاامیری؛ )
برای آشنایی کامل با نحوه مرجع نویسی لطفا بخش راهنمای سیویلیکا (مرجع دهی) را ملاحظه نمایید.
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :مدیریت اطلاعات پژوهشی
اطلاعات استنادی این مقاله را به نرم افزارهای مدیریت اطلاعات علمی و استنادی ارسال نمایید و در تحقیقات خود از آن استفاده نمایید.
مقالات پیشنهادی مرتبط
- بررسی راهکارهای حفظ امنیت اطلاعات سازمانی در شبکه های اجتماعی از منظر رفتار سازمانی
- تبیین و بررسی الزامات مدیریت امنیت اطلاعات در فناوری اطلاعات
- بررسی ضرورت کاربرد راهنمای کیفیت در مدیریت پروژه : ایزو 10006
مقالات فوق بر اساس داده کاوی مقالات مطالعه شده توسط پژوهشگران محاسبه شده است.
مقالات مرتبط جدید
- بهینه سازی همکاریهای تحقیقات دانشگاهی در مراکز تحقیق و توسعه
- الگوی مدیریت عملکرد در سازمانهای تحقیق و توسعه ایران و چالشهای نوین فراروی
- تبیین مهارتهای مورد نیاز برای مدیران تحقیق و توسعه
- جهانی شدن واحدهای تحقیق و توسعه و تجربه شرکت های موفق
- سیاست گذاری مدیریت در بستر پروژه (کاربست یافته های تحقیقات در عمل)
مقالات فوق اخیرا در حوزه مرتبط با این مقاله به سیویلیکا افزوده شده اند.
به اشتراک گذاری این صفحه
اطلاعات بیشتر درباره COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.