بررسی تاثیر تحریک الکتریکی مستقیم مغز (tDCS) آندی بر انعطاف پذیری شناختی و تصمیم گیری اجتماعی در بازیکنان ماهر، نیمه ماهر و مبتدی فوتبال
سال انتشار: 1403
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 9
فایل این مقاله در 20 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_SPSY-13-48_006
تاریخ نمایه سازی: 30 تیر 1404
چکیده مقاله:
هدف: پژوهش حاضر با هدف تعیین اثربخشی tDCS آندی بر انعطاف پذیری شناختی و تصمیم گیری اجتماعی در بازیکنان ماهر، نیمهماهر و مبتدی فوتبال انجام شد. مواد و روش ها: پژوهش حاضر یک مطالعه نیمه تجربی با دو گروه آزمایش و ساختگی (شم) به همراه پیشآزمون و پسآزمون بود. جامعه آماری شامل تمامی بازیکنان فوتبال استان کردستان بودند که از بین آنها تعداد ۶۰ نفر بازیکن مرد با میانگین سنی ۲۷/۲۴ در سطح ماهر، نیمهماهر و مبتدی به شیوه در دسترس انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و شم گماشته شدند. گروه آزمایش، سه جلسه تحریک آندی با شدت ۲ میلیآمپر به مدت ۲۰ دقیقه دریافت کرد و گروه شم نیز سه جلسه تحریک الکتریکی به صورت شم یا ساختگی را دریافت نمود. برای گردآوری داده ها از آزمون دستهبندی کارت های ویسکانسین و بازی اولتیماتوم استفاده شد. دادهها با استفاده از تحلیل کوواریانس تک متغیره (ANCOVA) در نرم افزار SPSS-۲۲ تجزیه و تحلیل شدند. یافته ها: نتایج نشان داد که tDCS منجر به افزایش معنادار انعطاف پذیری شناختی و بهبود تصمیم گیری اجتماعی در فوتبالیست های گروه آزمایش در مقایسه با گروه شم شده است (۰۰۱/۰>p). نتایج آزمون پیگیری بونفرونی نشان داد tDCS باعث افزایش انعطافپذیری شناختی فوتبالیستهای ماهر و نیمهماهر در گروه آزمایش در مقایسه با گروه شم شده است (۰۰۱/۰>P)، ولی بر انعطافپذیری شناختی فوتبالیستهای مبتدی تاثیر معناداری را نداشته است. علاوه بر این، نتایج نشان داد که tDCS بر بهبود تصمیم گیری اجتماعی در تمامی فوتبالیست های ماهر، نیمهماهر و مبتدی در گروه آزمایش در مقایسه با گروه شم تاثیر معناداری داشته است (۰۰۱/۰>p). نتیجه گیری: نتایج حاصل از پژوهش حاضر برای روانشناسان ورزشی و مربیان فوتبال در راستای بهبود عملکردهای شناختی و رفتاری بازیکنان فوتبال توسط tDCS پیامدهای کاربردی به همراه دارد.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
عرفان ایزدپناه
کارشناس ارشد گروه روانشناسی، دانشگاه کردستان، سنندج، ایران
مهدی زمستانی
گروه روانشناسی، دانشگاه کردستان، سنندج، ایران
محمد ملکی
گروه تربیت بدنی، دانشگاه کردستان، سنندج، ایران
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :