رذایل اخلاقی عاشق و معشوق در داستانهایی غنایی نظامی و شاهنامه فردوسی (با تکیه بر نسخ مصور خمسه و شاهنامه دوره قاجار محفوظ در موزه ملک )
محل انتشار: فصلنامه مطالعات هنر اسلامی، دوره: 22، شماره: 57
سال انتشار: 1404
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 5
فایل این مقاله در 23 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_ISLART-22-57_001
تاریخ نمایه سازی: 30 تیر 1404
چکیده مقاله:
ادبیات غنایی و حماسی دو گونه مهم از انواع ادب به شمار می روند. نظامی و فردوسی به ترتیب دو شاعر غنایی و حماسی هستند که عشق و اخلاق در آثارشان به ویژه در اشعار عاشقانه آن ها جایگاه والایی دارد. در این اشعار شخصیت های داستانها، از لحاظ اخلاقی دارای روحی متعالی هستند. فضایل اخلاقی در داستان های غنایی به وفور یافت می شود و آنچه که معمولا بدان پرداخته نشده و یا کم تر التفات شده رذایل اخلاقی عاشق و معشوق در داستان های غنایی است. در آثار این دو شاعر گران سنگ عاشق و معشوق دارای فضایل و رذایل اخلاقی هستند. در این تحقیق نشان داده شده مهم ترین رذایل اخلاقی که در عاشق و معشوق دیده می شود چیست و چرا این ویژگی های ناپسند در آن ها یافت می شود و کدام عشاق و معشوقها بیشتر دارای این صفات نازیبا هستند. صفات اخلاقی مانند ستمکاری و قدردان نبودن، هوسرانی و خیانت، خودخواهی، تکبر و... هم برای عاشق و هم برای معشوق جزو رذایل اخلاقی محسوب می شود. تجلی اخلاق عاشق و معشوق در نگاره های نسخ خمسه و شاهنامه مصور دوره قاجار نیز دیده می شود.اهداف پژوهش: بررسی رذایل اخلاقی عاشق و معشوق در خمسه نظامی و شاهنامه فردوسی با تکیه بر نسخه مصور خمسه و شاهنامه قاجار در موزه ملک.بررسی تفاوت عشق مردان و زنان طبقات بالای اجتماع نسبت به دیگران.سوالات پژوهش:باتوجه به داستان خسرو و شیرین نظامی و شاهنامه فردوسی رذایل اخلاقی عاشق و معشوق چیست؟عشق مردان و زنان طبقات بالای اجتماع نسبت به دیگران چه تفاوتی دارد؟
کلیدواژه ها:
نویسندگان
محدثه تقی پور موذن
دانشجوی دکتری زبان و ادبیات فارسی، واحد قائم شهر، دانشگاه آزاد اسلامی، قائم شهر، ایران
رضا فرصتی جویباری
استادیار گروه زبان و ادبیات فارسی، واحد قائم شهر، دانشگاه آزاد اسلامی، قائم شهر، ایران
ناهید اکبری
استادیار، گروه زبان و ادبیات فارسی، واحد قائم شهر، دانشگاه آزاد اسلامی، قائم شهر، ایران
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :