ارتباط بی احترامی و بدرفتاری حین زایمان با افسردگی پس از زایمان در مادران مراجعه کننده به مراکز جامع سلامت شهر سقز در سال ۱۴۰۲
سال انتشار: 1404
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 11
فایل این مقاله در 13 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_IJOGI-28-3_006
تاریخ نمایه سازی: 30 تیر 1404
چکیده مقاله:
مقدمه: شناسایی عوامل خطر بروز اختلالات روانی بعد از زایمان نظیر افسردگی، با توجه به اهمیت و عوارض آن، گامی در جهت ارتقای سطح سلامت مادران است، بنابراین مطالعه حاضر با هدف تعیین ارتباط بی احترامی و بدرفتاری حین زایمان با افسردگی پس از زایمان انجام شد. روش کار: این مطالعه مقطعی در سال ۱۴۰۲ بر روی ۳۴۸ نفر از مادران واجد شرایط مراجعه کننده به مراکز جامع سلامت شهر سقز که به صورت خوشه ای انتخاب شده بودند، انجام گرفت. ابزار گردآوری داده ها شامل: فرم ثبت مشخصات دموگرافیک و بالینی، چک لیست بی احترامی و بدرفتاری حین زایمان و پرسشنامه افسردگی پس از زایمان ادینبورگ بود که به وسیله مصاحبه با شرکت کنندگان تکمیل شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار STATA (نسخه ۱۴) و آزمون های رگرسیون لجستیک تک متغیره و چندگانه انجام گرفت. میزان p کمتر از ۰۵/۰ معنی دار در نظر گرفته شد. یافته ها: بر اساس نتایج، ۲۳۵ نفر (۲/۶۸%) از شرکت کنندگان در مطالعه حداقل یک مورد بی احترامی و بدرفتاری حین زایمان را تجربه کرده بودند و میانگین نمره کلی آن ۳/۱±۴۷/۱ (دامنه ۶-۰) بود. شایع ترین فرم بی احترامی و بدرفتاری تجربه شده توسط زنان، مراقبت بدون رضایت (۳/۵۹%) و ترک مراقبت (۹/۳۰%) و کمترین آن در بعد تبعیض (۳/۲%) بود. میزان افسردگی پس از زایمان ۱/۳۲% بود. بر اساس نتایج آنالیز رگرسیون چندگانه، داشتن تحصیلات دبیرستان (۰۲/۰=p) و دانشگاهی (۰۴/۰=p) و حمایت بالای همسر (۰۵/۰=p) در بروز افسردگی پس از زایمان، نقش پیشگیرانه و داشتن همراه زایمانی آموزش ندیده (۰۴۲/۰=p)، نداشتن همراه زایمانی (۰۴۸/۰=p) و تجربه بیاحترامی و بدرفتاری حین زایمان (۰۰۱/۰=p)، نقش موثری در بروز افسردگی پس از زایمان داشت. نتیجه گیری: ارتقاء سطح مراقبت های ارائه شده حین زایمان با استفاده از آموزش پرسنل مامایی در خصوص اهمیت تکریم مادران و پایش مرتب عملکرد آن ها، نقش مهمی در پیشگیری از اختلالات روانی بعد از زایمان دارد.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
پریسا ابراهیمی
دانشجوی کارشناسی ارشد مامایی، کمیته تحقیقات دانشجویی، دانشگاه علوم پزشکی کردستان، سنندج، ایران.
سیده سوما ذکریایی
مربی گروه مامایی، مرکز تحقیقات مراقبت بالینی، پژوهشکده توسعه سلامت، دانشگاه علوم پزشکی کردستان، سنندج، ایران.
روناک شاهوی
استاد گروه مامایی، مرکز تحقیقات مراقبت بالینی، پژوهشکده توسعه سلامت، دانشگاه علوم پزشکی کردستان، سنندج، ایران.
لیلا هاشمی نسب
مربی گروه مامایی، مرکز تحقیقات مراقبت بالینی، پژوهشکده توسعه سلامت، دانشگاه علوم پزشکی کردستان، سنندج، ایران.
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :