بررسی اثرات شوری و قلیاییت ناشی از دریاچه ارومیه بر خصوصیات فیزیکوشیمیایی خاک در بخشی اراضی غرب دریاچه ارومیه

سال انتشار: 1391
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 740

متن کامل این مقاله منتشر نشده است و فقط به صورت چکیده یا چکیده مبسوط در پایگاه موجود می باشد.
توضیح: معمولا کلیه مقالاتی که کمتر از ۵ صفحه باشند در پایگاه سیویلیکا اصل مقاله (فول تکست) محسوب نمی شوند و فقط کاربران عضو بدون کسر اعتبار می توانند فایل آنها را دریافت نمایند.

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

NCSSA01_044

تاریخ نمایه سازی: 22 بهمن 1392

چکیده مقاله:

جهت بررسی شور ی و قلیائیت ناشی از املاح دریاچه ارومیه، 9 پروفیل خاک مورد بررسی قرارگرفتند. نتایج پروفیلهای شماره 1 ، 3 و 4 در اراضی تحت تاثیر دریاچه و پروفیل شماره 2 در اراضی غیرمتاثر از آن، بررسی شدند. بیشترین مقدار کربن آلی در طول پروفیلهای 1 تا 4 مربوط به پروفیل 2 و کمترین مقادیر مربوط به پروفیلهای 1 ، 3 و 4 میباشد. در این سه پروفیل املاح فراوان و سدیم تبادلی زیاد به دلیل اثر منفی بر رشد و عملکرد گیاه، منجر به مقادیر کمتر کربن آلی در این خاکها گردیده است EC این خاکها شدیدا متاثر از املاح دریاچه بوده، بیشترینوکمترین مقدار آن بترتیب در افق Az1 پروفیل 4 و افق A پروفیل 2 اندازهگیری شده است. بیشترین مقدار میانگین وزنی EC در این خاکها مربوط به پروفیلهای واقع در اراضی شور و سدیمی میباشد. این خاکها CEC متوسطی دارند که بیشترین و کمترین مقدار آن بترتیب مربوط به پروفیلهای 2 و 4 میباشد. میانگین وزنی سدیم تبادلی در این پروفیلها به ترتیب برابر با 24/87 ، 5/09 ، 22/7 و cmole(+)/kg 31/30 محاسبه شده است که بیشترین مقادیر مربوط به اراضی متاثر از دریاچه و کمترین مقدار مربوط به اراضی غیر متاثر از دریاچه میباشد. اراضی متاثر از دریاچه در مقایسه با اراضی غیرمتاثر، دارای کربن آلی کمتر EC بیشتر، سدیم تبادلی بیشتر CEC، کمتر، تجمع بیشتر املاح، پراکنش و انتقال ذرات رس به اعماق پایینتر .... هستند که تمام این موارد بیانگر سیر قهقرایی این خاکها در اثر املاح ناشی از دریاچه ارومیه هستند.

کلیدواژه ها:

خاکهای شور ، خاکهای سدیمی ، دریاچه ارومیه ، مناطق خشک و نیمهخشک

نویسندگان

زهرا نریمانی

دانشجو کارشناسی ارشد پیدایش و رده بندی خاک، گروه علوم خاک، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیه

شهرام منافی

استادیار علوم خاک ، گروه علوم خاک ، دانشکده کشاورزی ، دانشگاه ارومیه

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • Banae, M. H.(Ed). (1998). Soil moisture and Temperature regime map ...
  • Carter, D. L.Wiegand, C. L. (1965). Interspersed salt - affected ...
  • _ K. (1955). The electrolyte concentration on soil permeabili. The ...
  • USDA.NRCS.(1996) Soil survey laboratory methods manual.Soil survey investigation report no.42 ...
  • نمایش کامل مراجع