بررسی ده ساله انواع گزیدگی ، نتایج بالینی و آزمایشگاهی بیماران مراجعه کننده به بیمارستان شاه ولی یزد و شهید بهشتی تفت طی سال های ۱۴۰۰ – ۱۳۹۰
محل انتشار: دوماهنامه طلوع بهداشت، دوره: 24، شماره: 1
سال انتشار: 1404
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 12
فایل این مقاله در 16 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_TBS-24-1_008
تاریخ نمایه سازی: 27 تیر 1404
چکیده مقاله:
مقدمه: مطالعه حاضر با هدف بررسی علائم بالینی و آزمایشگاهی و پیش آگهی گزش در بیماران مراجعه کننده به بیمارستان شاه ولی یزد و شهید بهشتی تفت طی سال های ۱۳۹۴ تا ۱۳۹۹ انجام شد.
روش بررسی: مطالعه مقطعی حاضر بر روی ۱۰۳ بیمار بستری در بیمارستان شاه ولی یزد و شهید بهشتی تفت بر روی ۱۰۳ بیمار بستری شده بر اثر گزش حیوان سمی انجام شد. گزش، عضو گزیده شده، علائم ناشی از گزش، تغییرات آزمایشگاهی متعاقب گزش و رویکرد درمانی در چک لیست مطالعه ثبت شد و مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
یافته ها: بیشترین افراد مراجعه کننده جهت درمان بین در رده سنی ۱۵-۵۹ سال (۷/۷۶ درصد) قرار داشتند. بیشترین موارد گزیدگی مرتبط با حیوانات گزنده به ترتیب شامل مار (۷/۴۴%)، عقرب (۱/۳۰%)، زنبور عسل (۴/۱۹%)، عنکبوت (۹/۱%) و موارد با منشا ناشناخته (۹/۳%) بوده است. بیشترین گزش مرتبط با فصل تابستان (۶/۸۱%) و و اندام فوقانی (۵۶%) و تحتانی (۲۸%) شایع ترین محل گزش بودند. بیشتر گزش ها منجر به علائم موضعی (۳/۵۶٪) و سپس علائم سیستمیک (۸/۳۸%) شد. آنافیلاکسی ناشی از گزش تنها مرتبط با نیش گزارش شد. مارگزیدگی بیشترین عوارض را داشت و ۳۷ درصد بیماران نشان دهنده انعقاد داخل عروقی منتشر(DIC) بودند. گزش مار عمدتا با ۵-۱ ویال پادزهر (۵۷/۵۶ %) و گزش عقرب با ۲-۱ ویال پادزهر (۰۳/۷۹ %) درمان شد.
نتیجه گیری: با توجه به یافته های مطالعه حاضر، بیشترین مراجعه مرتبط با مارگزیدگی است که درمان آن نیز نیازمند مدیریت بیشتر بیماری و استفاده از درمان های دارویی همانند پادزهر را دارد. با توجه به اهمیت کنترل علائم بیماری انعقاد داخل عروقی منشتر در مارگزیدگی، پایش آزمایشگاهی و استفاده از درمان های دارویی ضروری به نظر می رسد.
کلیدواژه ها:
Bites and Stings ، Scorpion Stings ، Snake Bites ، Hospital ، Epidemiology ، Iran ، گزیدگی و نیش ها ، مارگزیدگی ، عقرب گزیدگی ، اپیدمیولوژی ، بیمارستان ، ایران
نویسندگان
مژده فرهادی
دانشگاه آزاد اسلامی یزد
حمید اولیایی
Azad Uni
فریبا فرنقی
Shahid Beheshti Uni
مهرنوش گیاهی یزدی
دانشگاه آزاد اسلامی یزد
فروزان فارس
Iran Uni
مرجان شریعت پناهی
Iran Uni
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :