عوارض جانبی و اثربخشی پس از تجویز واکسن کووید-19 سینوفارم در بیماران مبتلا به اختلالات انعقادی خونریزی دهنده ارثی در مرکز هموفیلی–تالاسمی مشهد (کلینیک سرور)
فایل این در 54 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
چکیده :
هدف: در دوره همه گیری کووید-19، یکی از نگرانی های موجود در مورد واکسیناسیون کووید-19 در بیماران مبتلا به اختلالات خونریزی دهنده، ایجاد عوارض جانبی خطرناک در این بیماران بود. مطالعه حاضر به منظور تعیین عوارض جانبی و اثربخشی پس از تجویز واکسن کووید-19 سینوفارم در بیماران مبتلا به اختلالات انعقادی خونریزی دهنده ارثی در مرکز هموفیلی–تالاسمی مشهد (کلینیک سرور) انجام شد.
روش اجرا و مواد مورد استفاده: مطالعه حاضر به صورت مقطعی و بر اساس نمونه گیری غیرتصادفی مبتنی بر هدف در سالهای 1401 و 1402 در مرکز هموفیلی–تالاسمی مشهد (کلینیک سرور) وابسته به دانشگاه علوم پزشکی مشهد انجام شد. ابتدا شماره تماس بیماران واجد شرایط از پرونده آن ها اخذ شد و سپس لینک پرسشنامه رضایت آگاهانه و لینک پرسشنامه برای بررسی عوارض جانبی و اثربخشی واکسن سینوفارم که به صورت گزارش خود اظهاری بود، از طریق پیامک برایشان ارسال شد. در نهایت اطلاعات استخراج شده در نرم افزار پایتون 3 وارد شد و مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفت.
یافته ها: مجموعا 193 بیمار مبتلا به اختلالات خونریزی دهنده ارثی با میانگین سنی 10.45±37.7 سال وارد مطالعه شدند که از این بین، 152 نفر (78.75 درصد) مذکر و مابقی مونث بودند. پنجاه و هشت درصد بیماران، 3 دوز واکسن دریافت کرده بودند، 40.5 درصد دو دوز واکسن زده بودند و 1.5 درصد نیز تنها یک دوز واکسن تزریق نموده بودند. در مجموع، 55.5 درصد از بیماران بعد از واکسن دچار عارضه شده بودند. شایع ترین عارضه رخ داده در بیماران، درد محل تزریق بود که در 75 نفر (38.8 درصد) رخ داده بود. تنها 10.3 درصد از بیماران بعد از واکسیناسیون به کووید-19 مبتلا شدند که از این بین، در اکثر مواقع، فاصله واکسیناسیون با ابتلا به کووید-19 بیشتر از 3 هفته بود. هیچ یک از بیماران مطالعه ما نیاز به بستری به علت عوارض جانبی واکسیناسیون پیدا نکردند و تنها کمتر از 20 درصد بیماران جهت بهبود علائم بوجود آمده از دارو استفاده کرده بودند. در بررسی ارتباط بین سابقه ابتلا به کووید-19 قبل از واکسیناسیون با میزان ابتلا به کووید-19 بعد از واکسیناسیون، نتایج بیانگر این بودند که به طرز معنی داری، سه چهارم از بیمارانی که بعد از واکسیناسیون مبتلا به کووید-19 شده بودند، همان بیمارانی بودند که قبل از انجام واکسیناسیون نیز سابقه ابتلا به کووید-19 داشتند. در بررسی ارتباط جنسیت بیماران با ابتلا به کووید-19 بعد از واکسیناسیون، بررسی ارتباط جنسیت بیماران با عوارض واکسیناسیون و بررسی ارتباط بین سابقه ابتلا به کووید-19 قبل از واکسیناسیون با عوارض جانبی متعاقب واکسیناسیون، یافته معنی داری مشاهده نشد.
نتیجه گیری: بر اساس نتایج بدست آمده در مطالعه حاضر، استفاده از واکسن سینوفارم علیه کووید-19 در بیماران مبتلا به اختلالات خونریزی دهنده ارثی از قبیل هموفیلی، با عوارض جانبی شدیدی همراه نیست و عوارض بوجود آمده در این بیماران مشابه با سایر افراد هستند.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
محمد میرزائی
Student Research Committee, Faculty of Medicine, Mashhad University of Medical Sciences, Mashhad, Iran
مهدیه آرین یگانه
Nursing and Midwifery Care Research Center, Faculty of Nursing and Midwifery, Mashhad University of Medical Sciences, Mashhad, Iran
زهرا بدیعی
Hemophilia-Thalassemia Center of Mashhad (Sarvar Clinic), Mashhad University of Medical Sciences, Mashhad, Iran
مراجع و منابع این :
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود لینک شده اند :