تاثیر گروه همتایان بر خودکارآمدی نوجوانان مبتلا به تالاسمی : یک کارآزمایی بالینی
سال انتشار: 1404
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 23
فایل این مقاله در 13 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_AJCHOR-33-2_002
تاریخ نمایه سازی: 20 تیر 1404
چکیده مقاله:
سابقه و هدف: تالاسمی ماژور بر ابعاد مختلف زندگی نوجوانان اثرگذار است. افزایش خودکارآمدی از طریق آموزش با همتایان می تواند به نوجوانان کمک کند تا وضعیت خود را بهطور موثرتری مدیریت کنند. این مطالعه با هدف تعیین تاثیر آموزش توسط همتایان بر خودکارآمدی نوجوانان مبتلابه تالاسمی ماژور انجام گرفت.
مواد و روش ها: در این کارآزمایی بالینی، ۹۰ نوجوان مبتلابه تالاسمی شهر بندرعباس در سال ۱۴۰۱ به روش در دسترس انتخاب شدند و به روش تخصیص تصادفی در دو گروه چهل وپنج نفری مداخله و کنترل قرار گرفتند. مداخله آموزشی در شش جلسه با سخنرانی سرگروههای منتخب همتا، پرسش و پاسخ، بحث گروهی و ارزشیابی اجرا شد. قبل، بلافاصله و شش هفته پس از مداخله، خودکارآمدی با پرسش نامه خودکارآمدی عمومی و خودکارآمدی وابسته به بیماری روا و پایا اندازهگیری شد. دادهها با آزمونهای تی مستقل، آنالیز واریانس با اندازهگیری مکرر و کای اسکوئر، در نرم افزار اس پی اس اس نسخه ۲۶ تجزیه وتحلیل شدند.
یافته ها: میانگین و انحراف معیار سن در گروه مداخله ۶۷/۱± ۰۷/۱۶ و در گروه کنترل ۰۹/۲±۵۶/۱۵ بود. بلافاصله و شش هفته پس از مداخله در مقایسه با گروه کنترل، میانگین و انحراف معیار خودکارآمدی عمومی (۰۰۱/۰< ,P۰۰۵/۰=p) و وابسته به بیماری (۰۰۱/۰< ,P ۰۰۱/۰=P) در گروه مداخله بالاتر بود. در گروه مداخله، بلافاصله و شش هفته پس از مداخله، خودکارآمدی وابسته به بیماری از خودکارآمدی عمومی بالاتر بود (۰۴۹/۰=,P ۰۴۳/۰=P).
نتیجه گیری: یافتهها اثربخشی مداخله آموزشی در خودکارآمدی عمومی و وابسته به بیماری در نوجوانان مبتلابه تالاسمی ماژور را نشان داد. بنابراین، به کارگیری رویکرد آموزشی با گروههای حمایتی همتا در برنامههای درمانی نوجوانان مبتلابه تالاسمی توصیه میشود.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
ساناز کیانپوری
Hormozgan University of Medical Sciences
شیلان عزیزی
Hormozgan University of Medical Sciences
سعید حسینی تشنیزی
Hormozgan University of Medical Sciences
پونه یوسفی
Hormozgan University of Medical Sciences
عارف فقیه
Hormozgan University of Medical Sciences
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :