تحلیل جایگاه گردشگری مذهبی جمهوری اسلامی ایران در ارتقاء همگرایی با کشورهای همجوار (مطالعه موردی:عراق)

سال انتشار: 1404
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 38

فایل این مقاله در 24 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

JR_JSOP-3-10_001

تاریخ نمایه سازی: 13 تیر 1404

چکیده مقاله:

هدف و زمینه: ایران با ظرفیت های فرهنگی و طبیعی خود، امکان جذب گردشگران مسلمان را دارد و می تواند در این زمینه پیشگام باشد. برنامه ریزی ها و سیاست گذاری های فرهنگی-اسلامی در نقشه مهندسی فرهنگی و سندهای توسعه گردشگری، به جذب و گسترش گردشگران خارجی تاکید دارند. با توجه به تنوع ادیان و اماکن مذهبی غنی، ایران در زمره کشورهای برتر جهان در این حوزه قرار دارد.

روش پژوهش: پژوهش حاضر ازنظر هدف، کاربردی و از جنبه ماهیت و روش گردآوری داده ها، کیفی و اکتشافی می باشد. جامعه مشارکت کننده این پژوهش شامل تمامی کارشناسان حوزه ژئوپلیتیک، گردشگری و روابط بین الملل است. با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند و بر اساس مدل کوکران، تعداد ۴۰ نفر به عنوان حجم نمونه برآورد گردید. ابزار جمع آوری داده ها شامل مصاحبه نیمه ساختاریافته بوده که روایی آن به صورت صوری و محتوایی تایید و پایایی آن نیز بر اساس آزمون آلفای کرونباخ، معادل ۰.۷۴ محاسبه گردیده است. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون میانگین و همبستگی پیرسون در نرم افزار SPSS استفاده شده است.

یافته ها: محدودیت ها در توسعه گردشگری در ایران، علل مختلفی از جمله جنگ و تبلیغات منفی دارند که باعث عقب افتادگی کشور در این زمینه شده است. اتخاذ سیاست های مناسب می تواند تاثیر قابل توجهی بر توسعه صنعت گردشگری و افزایش بازدید از اماکن مذهبی داشته باشد. دیپلماسی گردشگری به عنوان ابزاری برای تقویت روابط بین المللی و ترویج فرهنگ ملی، نقش مهمی ایفا می کند.

نتیجه گیری: تحقیق نشان می دهد که عوامل کارگزاری، زمینه ای، فرآیندی و ساختاری تاثیر قابل توجهی بر موفقیت گردشگری مذهبی ایران دارند. وضعیت نامناسب سیاست های گردشگری و دیپلماسی، به علاوه تاثیر تحریم ها و تصویر منفی رسانه ها، بر تعداد گردشگران و درآمدهای ارزی اثر منفی گذاشته است. همگرایی های مذهبی و سیاسی در توسعه گردشگری حائز اهمیت اند، در حالی که همگرایی های اقتصادی و اجتماعی ارتباط ضعیفی دارند. طراحی سیاست های گردشگری متناسب می تواند به بهبود جذب گردشگران و تقویت روابط بین المللی ایران کمک کند.

نویسندگان

امیرپویان رفیعی شاد

دانشجوی دکتری جغرافیای سیاسی،دانشگاه آزاد اسلامی،واحد یادگار امام خمینی(ره)،تهران،ایران

محمد همتی

استادیار گروه جغرافیا، واحد یاد گار امام ره، دانشگاه آزاد اسلامی ، شهر ری ، تهران