بررسی اثر ضد باکتریایی و ضد بیوفیلمی عصاره هسته انار بر اسینتوباکتر بومانی مقاوم به درمان جداسازی شده از بیمارستان لاله تهران

سال انتشار: 1404
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 16

فایل این مقاله در 11 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

JR_ZISTI-19-3_004

تاریخ نمایه سازی: 10 تیر 1404

چکیده مقاله:

مقدمه: در دهه های اخیر، افزایش روزافزون مقاومت آنتی بیوتیکی در بین باکتری های پاتوژن، نیاز به کشف و توسعه عوامل ضد میکروبی جدید و موثر را بیش از پیش ضروری کرده است. یکی از منابع طبیعی که به دلیل ترکیبات فعال زیستی متنوعش مورد توجه قرار گرفته، گیاه انار Punica granatum) (L. است. این پژوهش با هدف بررسی خواص ضد میکروبی عصاره هسته انار و ارزیابی توانایی آن در کاهش بیان ژنهای مربوط به تشکیل بیوفیلم باکتری اسینتوباکتر بومانی انجام شده است.

مواد و روش ها: در این مطالعه، ابتدا عصاره هسته انار با روش میکسینگ استخراج شد و سپس با روش های کروماتوگرافی گازی-طیف سنجی جرمی (GC-MS) تجزیه و تحلیل شد. نمونه اسینتوباکتر بومانی از تراشه، ریه و ادرار از بیماران بستری در ICU بیمارستان لاله جمع آوری شد و پس از کشت در محیط مک کانگی آگار توسط تستهای استاندارد شناسایی شد. سپس تست آنتی بیوگرام و MIC در هفت ایزوله اسینتوباکتربومانی (۵ سویه معمولی و ۲ سویه مقاومXDR) ) کشت شده با و بدون مجاورت با عصاره انجام شد. بیان ژن های تشکیل بیوفیلم BAP, ABA۱ توسط Real time-PCR در سه گروه کنترل بدون عصاره، گروه عصاره و گروه کلروهگزیدین بررسی شد. نتایج توسط آنووا یک طرفه و تست توکی تجزیه و تحلیل ها شد.

نتایج: نتایج نشان داد که عصاره هسته انار حاوی مجموعه ای گسترده از ترکیبات شیمیایی از جمله پروپاندیول، فوران کربوکسی آلدهید، هگزادکانوئید اسید، اکتا دکانوئید اسید و کلروزوکسازون است که دارای پتانسیل های ضد میکروبی قوی می باشند. عصاره هسته انار توانایی مهار رشد و تکثیر باکتری اسینتوباکتر بومانی را دار بوده، همچنین باعث کاهش معنادار بیان ژن های BAP, ABA۱ می شود(P<۰.۰۵) که اثر آن مشابه ماده ضدعفونی کننده کلروهگزیدین است.

نتیجه گیری: نتایج این تحقیق نشان می دهد که عصاره انار می تواند به عنوان یک منبع طبیعی موثر برای توسعه داروهای ضد میکروبی جدید و جایگزین های آنتی بیوتیکی در نظر گرفته شود.

نویسندگان

ملیکا فلاحتی

کارشناسی ارشد، گروه زیست شناسی، واحد تهران مرکزی، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران

مینا رمضانی

دانشیار، گروه زیست شناسی، واحد تهران مرکزی، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران

بهین امیدی

استادیار، گروه زیست شناسی، واحد تهران مرکزی، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران