تاثیر جایگزینی بخشی از نشاسته جیره با اسیدهای چرب اشباع یا اسیدهای چرب غیر اشباع ضروری بر عملکرد تولیدی، تخمیرات شکمبه ای و فراسنجه های خونی در گاوهای شیرده
محل انتشار: فصلنامه علوم دامی ایران، دوره: 56، شماره: 2
سال انتشار: 1404
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 19
فایل این مقاله در 17 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_IJAS-56-2_008
تاریخ نمایه سازی: 9 تیر 1404
چکیده مقاله:
در پژوهش حاضر ۲۱ راس گاو هلشتاین شیرده با متوسط روزهای شیردهی ۵/۳۴±۷/۱۰۵ روز جهت بررسی جایگزینی نسبی نشاسته با اسیدهای چرب اشباع و غیراشباع بر عملکرد تولیدی، ترکیب شیر، فراسنجه های خونی و مایع شکمبه و قابلیت هضم ظاهری مواد مغذی مورد استفاده قرار گرفتند. گاوها در قالب طرح کاملا تصادفی با سه جیره شامل، ۱: جیره حاوی مکمل اسیدهای چرب غیراشباع کلسیمی شده (%۹/۱ماده خشک جیره). ۲: جیره حاوی مکمل اسیدهای چرب اشباع غنی از پالمیتیک اسید (%۹/۱ماده خشک جیره). ۳: جیره کربوهیدراتی (بدون مکمل چربی) استفاده شدند. طول دوره آزمایش ۴۵ روز بود که ۱۰ روز اول دوره عادتدهی و ۳۵ روز بعدی دوره جمعآوری دادهها میباشد که در طی این ۳۵ روز تولید شیر و میزان خوراک مصرفی به صورت روزانه ثبت میشد. و بصورت هفتگی نمونه شیر جهت انجام آزمایش ترکیبات شیر و نمونه خوراک و پسآخور جهت تعیین ماده خشک و انجام سایر آزمایشات جمعآوری میشد و در پایان دوره نمونههای خون، مایع شکمبه و مدفوع جمعآوری شدند. نتایج بدست آمده نشان داد درصد چربی شیر و بازده مصرف خوراک با استفاده از تیمارهای حاوی مکملهای چربی افزایش یافت و تغییرات معنیدار بود. میزان نیتروژن اورهای خون با استفاده از تیمار نمک کلسیمی اسیدهای چرب غیراشباع نسبت به تیمار کربوهیدراتی پایینتر و با استفاده از چربیهای اشباع پالمی بالاتر بود(p < ۰/۰۵). پروفایل اسیدهای چرب شیر نشان داد که با استفاده از نمک کلسیمی اسیدهای چرب غیراشباع میزان اسید لینولئیک و اسید لینولنیک به طور معنیداری افزایش یافت (p < ۰/۰۵). در حالی که با تغذیه اسیدهای چرب اشباع سطح اسید پالمیتیک شیر افزایش یافت. در مجموع تغذیه نمک های کلسیمی اسیدهای چرب غیر اشباع ضروری می تواند علی رغم حفظ تولید و ترکیبات شیر موجب بهبود پروفایل اسیدهای چرب شیر از نظر سلامتی برای مصرف کننده شود.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
مهدی دهقان بنادکی
گروه علوم دامی دانشکدگان کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران، کرج ، ایران
بختیار بابایی
گروه علوم دامی، دانشکدگان کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه تهران، کرج ، ایران
فرهنگ فاتحی
گروه علوم دامی ، دانشکدگان کشاورزی و منابع طبیعی ، دانشگاه تهران، کرج ، ایران
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :