بررسی فنوتیپی و ژنوتیپی فراوانی بتالاکتامازهای وسیعالطیف (ESBLs) در جدایههای اشریشیا کلی مدفوعی جوجه شترمرغ در شمال شرق ایران
محل انتشار: فصلنامه تحقیقات دامپزشکی، دوره: 80، شماره: 2
سال انتشار: 1404
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 29
فایل این مقاله در 14 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_JVR-80-2_006
تاریخ نمایه سازی: 9 تیر 1404
چکیده مقاله:
زمینه مطالعه: اشریشیا کلی بخشی از فلور طبیعی دستگاه گوارش در پرندگان، از جمله شترمرغ بوده و باعث عفونت های رودهای میشود. داروهای ضد باکتریایی، همانند داروهای بتالاکتام به طور گسترده برای کاهش خسارات ناشی از عفونت با اشریشیا کلی در پرندگان استفاده میشوند، اما تولید بتالاکتامازهای وسیعالطیف توسط برخی سویهها، درمان عفونتهای مرتبط با این ارگانیسم را ناموفق ساخته است.هدف: مطالعه حاضر با هدف بررسی فنوتیپی و ژنوتیپی بتالاکتامازهای وسیعالطیف در جدایههای اشریشیا کلی مدفوعی در جوجه شترمرغهای سالم و دارای علائم گوارشی در شمال شرق ایران انجام شد.روشکار: مطالعه حاضر به صورت توصیفی مقطعی بر روی ۱۲۱ جدایه اشریشیا کلی مدفوعی جوجه شترمرغها در سال ۱۴۰۱ انجام شد. بدین منظور ۱۲۱ سواب کلوآک از ۵۳ جوجه به ظاهر سالم و ۶۸ جوجه با عوارض گوارشی واقع در مزارع استانهای خراسان جنوبی و رضوی گرفته شد. سوابها از نظر حضور باکتری اشریشیا کلی روی محیطهای انتخابی کشت داده شدند و پس از رشد، آزمایشات بیوشیمیایی آن را تایید کرد. حساسیت جدایهها به آنتیبیوتیکهای مختلف با استفاده از دیسک دیفیوژن به روش کربی بوئر انجام شد. تمام جدایهها جهت حضور بتالاکتامازهای وسیعالطیف به روش دیسک ترکیبی بررسی شدند. برای جست وجو و شناسایی ژنهای بتالاکتامازهای وسیعالطیف مربوط به خانوادههای SHV ، TEM، CTX-M و OXA از آزمون PCR استفاده گردید. تجزیه و تحلیل دادههای توزیع ژنها با استفاده از نرمافزار SPSSنسخه ۲۱ و آزمون مربع کای (Chi-squared test) صورت گرفت.نتایج: در آزمون حساسیت آنتیبیوتیکی جدایهها، بیشترین مقاومت و حساسیت را به ترتیب نسبت به لینکومایسین (۱۰۰ درصد) و سفتیوفور (۴۲/۸۸ درصد) نشان دادند. از مجموع ۱۲۱ جدایه اشریشیا کلی مورد مطالعه ۴۲ (۷/۳۴ درصد) جدایه (۲۱ جدایه از ۵۳ جدایه سالم و ۲۱ جدایه از ۶۸ جدایه بیمار) حداقل از نظر حضور یکی از ژنها مثبت بودند. ژن blaTEMبا حضور در ۳۷ (۵/۳۰ درصد) جدایه بیشترین فراوانی را داشت که شامل ۱۷ جدایه سالم و ۲۰ جدایه بیمار و در مقابل ژن blaCTX-M تنها در ۵ (۱/۴ درصد) جدایه مشاهده گردید که شامل ۳ جدایه سالم و ۲ جدایه بیمار بود. در بررسی فنوتیپی در مجموع ۱۳ (۷۴/۱۰ درصد) جدایه به عنوان ایزولههای مولد بتالاکتامازهای وسیع الطیف شناسایی شدند که در ۵ جدایه هیج ژن بتالاکتامازی از وسیعالطیف شناسایی نشد. ۲ جدایه دارای ژن بتالاکتامازی TEM، ۵ جدایه به طور هم زمان دارای هر ۴ ژن بتالاکتامازیSHV ،TEM ، CTX-M، OXA و ۱ جدایه دارای ۳ ژن بتالاکتامازیSHV ، TEMو OXA بود. ارتباطی از لحاظ آماری بین توزیع ژنها در جوجه شترمرغهای سالم و بیمار مشاهده نشد.نتیجهگیری نهایی: در بررسیهای فنوتیپی و ژنوتیپی، حضور بتالاکتامازهای وسیع الطیف، به ترتیب ۱۳ و ۴۲ جدایه مثبت شناخته شدند. در ۵ جدایه مثبت فنوتیپی، هیچ یک از ژن های بتالاکتامازی وسیعالطیف مورد بررسی شناسایی نگردید. از ۴۲ جدایه مثبت ژنوتیپی، ۳۴ جدایه تظاهر فنوتیپی نداشتند. ژن blaTEM در جدایههای اشریشیا کلی مدفوعی جوجه شترمرغها دارای بالاترین فراوانی بود.
کلیدواژه ها:
اشریشیا کلی ، بتالاکتامازهای وسیع الطیف ، جوجه شترمرغ ، حساسیت آنتی بیوتیکی ، واکنش زنجیره ای پلیمراز
نویسندگان
مجید نیکیار
دانش آموخته دانشکده دامپزشکی، دانشگاه تهران، تهران، ایران
تقی زهرایی صالحی
گروه میکروبیولوژی و ایمونولوژی، دانشکده دامپزشکی دانشگاه تهران، تهران، ایران
مهدی عسکری بدوئی
گروه پاتوبیولوژی، دانشکده دامپزشکی دانشگاه فردوسی، مشهد، ایران
بهار نیری فسایی
گروه میکروبیولوژی و ایمونولوژی، دانشکده دامپزشکی دانشگاه تهران، تهران، ایران
رامک یحیی رعیت
گروه میکروبیولوژی و ایمونولوژی، دانشکده دامپزشکی دانشگاه تهران، تهران، ایران
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :