پتانسیل جمعیت های تحت اسارت به عنوان جمعیت بنیان گذار در برنامه های معرفی مجدد؛ مطالعه موردی: گوسپند وحشی در مرکز تکثیر در اسارت میانکتل
محل انتشار: فصلنامه بوم شناسی کاربردی، دوره: 13، شماره: 3
سال انتشار: 1404
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 29
فایل این مقاله در 13 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_IJAE-13-3_001
تاریخ نمایه سازی: 9 تیر 1404
چکیده مقاله:
اگرچه برنامه های تکثیر و حفاظت در محیط های تحت اسارت بسیاری از گونه ها را از انقراض نجات داده است، اما نزدیک به یک سوم از برنامه های معرفی مجدد به دلایل ژنتیکی موفق نبوده اند. از این رو، مسائل ژنتیک حفاظت اولویت کلیدی در موفقیت چنین برنامه هایی دارد. در پژوهش حاضر تنوع و ساختار ژنتیکی، درون آمیزی، و روابط خویشاوندی بین افراد در گوسپند وحشی (Ovis gmelini) در مرکز تکثیر در اسارت میانکتل (استان فارس) با استفاده از ۲۰ نمونه خون و هشت جفت نشانگر ریزماهواره ارزیابی گردید. ساختار ژنتیکی و روابط خوشاوندی بین افراد با استفاده از نرم افزارهای STRUCTURE و Colony بررسی شد. میانگین غنای آللی و درون آمیزی در جمعیت به ترتیب ۱۰/۵ و ۱-/۰ به دست آمد. ساختار ژنتیکی متمایزی در جمعیت مورد مطالعه مشاهده نشد. بین برخی افراد روابط خواهر-برادری، برادری و خواهری مشاهده شد که می تواند نگرانی در خصوص درون آمیزی را در آینده افزایش دهد. نتایج نشان داد اگرچه جمعیت مورد مطالعه در حال حاضر از تنوع ژنتیکی به نسبت مناسبی برخوردار بوده، اما چنانچه هدف رهاسازی در طبیعت باشد، ضروری است اقداماتی در راستای نجات ژنتیکی جمعیت از طریق افزایش تنوع ژنتیکی با افزودن افراد جدید به جمعیت و با در نظر گرفتن فاصله ژنتیکی بین جمعیت مبدا و مقصد صورت گیرد.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
رسول خسروی
Department of Natural Resources and Environmental Engineering, School of Agriculture, Shiraz University, Shiraz, Iran.
دل آرا محمودی
Department of Natural Resources and Environmental Engineering, School of Agriculture, Shiraz University, Shiraz, Iran.
محمد کابلی
Department of Environmental Sciences, Faculty of Natural Resources, College of Agriculture and Natural Resources, University of Tehran, Karaj, Alborz.
لیلا جولائی
Office of Wildlife Conservation and Management, Fars Department of Environment.
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :