تدوین و امکان سنجی پروتکل درمان فراشناختی- تحلیلی برای افزایش توانمندی من و کاهش اضطراب و افسردگی پرستاران بخش های کووید۱۹
سال انتشار: 1404
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 27
فایل این مقاله در 25 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_CPAP-23-1_012
تاریخ نمایه سازی: 20 اردیبهشت 1404
چکیده مقاله:
مقدمه: محققان ترکیب درمان فراشناختی و روان پویشی را رویکردی مفید در درمان اختلالات روان شناختی مفید می دانند. بر این اساس، پژوهش حاضر با هدف طراحی و امکان سنجی پروتکل درمان فراشناختی تحلیلی برای افزایش توانمندی «من» و کاهش اضطراب و افسردگی پرستاران بخش های کووید۱۹ انجام شد. روش: پژوهش حاضر از نوع پژوهش های کیفی و اکتشافی بود. جامعه آماری شامل کلیه متخصصان روان شناسی بود و نمونه ای متشکل از ۳۶ نفر به صورت هدفمند انتخاب شد. پس از بررسی ادبیات پژوهش برای استخراج عوامل آسیب و درمان، با ۱۰ متخصص مصاحبه انجام شد. همچنین، نسبت روایی محتوایی و شاخص روایی محتوایی عوامل آسیب و درمان در گروهی متشکل از ۱۴ متخصص بررسی شد. در ادامه، نسبت روایی محتوایی و شاخص روایی محتوایی جلسات درمان و امکان سنجی پروتکل درمان، با ۱۲ متخصص ارزیابی گردید. نتایج: نتایج نشان دادند که مولف های آسیب، مولفه های درمان و جلسات درمانی، از روایی محتوایی مناسبی برخوردارند. همچنین، نتایج امکان سنجی نشان داد که پروتکل درمان فراشناختی تحلیلی از مقبولیت، تناسب، کاربردپذیری، تقاضا، یکپارچگی، قابلیت انطباق، منابع ، قابلیت اجرا و تعمیم پذیری خوبی برخوردار است. بحث و نتیجه گیری: باتوجه به اینکه مولفه های آسیب، مولفه های درمان و پروتکل درمان فراشناختی تحلیلی از روایی خوبی برخوردار است و همچنین این پروتکل از مقبولیت، تناسب، کاربردپذیری، تقاضا، یکپارچگی، قابلیت انطباق، منابع و قابلیت اجرا و تعمیم پذیری مناسبی برخوردار است، می توان آن را به عنوان یک مداخله بالینی مناسب ارزیابی کرد. بنابراین، بررسی تاثیر و اثربخشی این پروتکل به پژوهشگران توصیه می شود. همچنین، به روان شناسان و مشاوران توصیه می شود از پروتکل درمان فراشناختی تحلیلی برای توانمندسازی «من» و کاهش اضطراب و افسردگی مراجعان، به خصوص پرستاران، بهره ببرند.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
رحیم شه بخش
دانشجوی دکتری روان شناسی بالینی، دانشگاه علم و فرهنگ، تهران، ایران.
علی سلیمانی
استادیار و عضو هیات علمی گروه روان شناسی دانشکده علوم انسانی دانشگاه علم و فرهنگ، تهران، ایران.
محسن کچویی
استادیار و عضو هیات علمی گروه روان شناسی، دانشکده علوم انسانی، دانشگاه علم و فرهنگ، تهران، ایران.
حجت اله فراهانی
استادیار و عضو هیات علمی گروه روان شناسی، دانشکده علوم تربیتی-روان شناسی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران.
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :