ارزیابی فاکتورهای موثر بر میزان جیوه در گلبول های قرمز خون(RBCs) برخی ساکنان شهرهای بندرعباس و ماهشهر

سال انتشار: 1402
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 31

فایل این مقاله در 12 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

JR_ESTJ-26-8_009

تاریخ نمایه سازی: 16 اردیبهشت 1404

چکیده مقاله:

زمینه و هدف: مواجهه انسانی با ترکیبات جیوه به دلیل سمیت بالای آن به عنوان نگرانی عمده در سراسر جهان می باشد. این مقاله سعی دارد به ارزیابی فاکتورهای موثر بر میزان جیوه گلبول های قرمز خون (RBCs) و میزان جذب روزانه جیوه در برخی ساکنان شهرهای بندرعباس و ماهشهرکه مصرف ماهی بالایی دارند، بپردازد.

روش بررسی: در این مطالعه توصیفی- تحلیلی و پرسش نامه ای، مقادیر جیوه کل در RBCs خون ۵۳ نفر از افراد ساکن شهرهای بندرعباس و ماهشهر توسط دستگاه جذب اتمی مدل Perkins Elmer ۴۱۰۰ مجهز به Cold Vapor اندازه گیری گردید.

یافته ها: میانگین جیوه در RBCs و کل خون افراد در شهر بندرعباس به ترتیب ۲۱/۱۷ و µg/L ۷/۷ و در ماهشهر ۴۱/۴۴ و µg/L ۹۸/۱۹ بدست آمد. میانگین جذب روزانه جیوه افراد در شهرهای بندر عباس و ماهشهر به ترتیب ۲۰/۰ وµg/kg bw/d ۵۳/۰ محاسبه گردید. میزان جذب روزانه جیوه در افرادی که بیش از ۲ بار در هفته ماهی مصرف می کردند در مقایسه با سایر گروه ها با مصرف ماهی کم تر، به طور معنی داری بالاتر بدست آمد . متغیرهای مصرف ماهی، شهر محل سکونت، خانواده صیاد یا غیر صیاد بر روی میزان جیوه RBCs تاثیرگذار بودند؛ اما اثر سن، جنسیت و تعداد دندان های پرشده با آمالگام بر روی میزان جیوه RBCs معنی دار نبود .

بحث و نتیجه گیری: مقایسه مقادیر جیوه خون و جذب روزانه آن در افراد مورد مطالعه با استانداردهای تعیین شده نشان می دهد که افراد ساکن در ماهشهر مواجهه بالایی با جیوه دارند. از آنجا که میزان مصرف ماهی مهم ترین عامل جذب جیوه در بدن می باشد، مطالعات دقیق ارزیابی ریسک جیوه و تعیین حدود مجاز مصرف ماهیان برای گروه های حساس جمعیت ضروری به نظر می رسد.

کلیدواژه ها:

جیوه ، گلبول های قرمز خون(RBCs) ، مصرف ماهی ، ماهشهر ، بندرعباس.

نویسندگان

نرجس اکاتی

استادیار گروه محیط زیست، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه زابل، زابل، سیستان و بلوچستان، ایران. (مسوول مکاتبات)

عباس اسماعیلی ساری

استاد گروه محیط زیست، دانشکده منابع طبیعی و علوم دریایی، دانشگاه تربیت مدرس، نور، مازندران، ایران.