ارزیابی اثر تنش غرقابی و عمق دفن بر ویژگی های رشدی بذر و ریشه های رونده علف هرز کاتوس (Cynanchum acutm)
محل انتشار: مجله پژوهش های بذر ایران، دوره: 8، شماره: 1
سال انتشار: 1400
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 4
فایل این مقاله در 13 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_YUS-8-1_002
تاریخ نمایه سازی: 16 اردیبهشت 1404
چکیده مقاله:
چکیده مبسوط
مقدمه: در ایران اکثر تحقیقات در زمینه عمق دفن روی گیاهان زراعی انجام گرفته است و کمتر به بررسی تاثیر این عوامل بر علف های هرز حاصل از بذر و ریشه های رونده کاتوس (گیاهچه) پرداخته شده است. علف هرز کاتوس یکی از علف های هرز مشکل ساز مزارع نیشکر، باغات به خصوص باغ پسته، اراضی بایر و جاده ها می باشد. بر همین اساس این مطالعه با هدف پی بردن به تاثیر سطوح مختلف عمق دفن و تنش غرقاب بر میزان و کیفیت گیاهچه های حاصل از ریشه های رونده آن به اجرا در آمد.
مواد و روش ها: دو آزمایش جداگانه روی ریشه های رونده در قالب طرح کاملا تصادفی با چهار تکرار در سال های ۱۳۹۴-۱۳۹۳ در گلخانه مرکز تحقیقات نیشکر خوزستان انجام گرفت. تیمارهای تنش غرقابی در ۷ سطح تنش غرقابی شامل (۴، ۸، ۱۶، ۲۴، ۴۸، ۷۲ و ۹۶ ساعت) و تیمارهای عمق دفن ریشه های تکثیر شونده در ۶ سطح (۱، ۳، ۵، ۷، ۱۰ و ۱۵ سانتی متر) حاصل از ریشه های تکثیر شونده بودند.
یافته ها: با افزایش سطوح تنش غرقاب، کلیه صفات مورد مطالعه به ترتیب شامل طول ریشه، ارتفاع ساقه، زیست توده کل ماده خشک، وزن خشک اندام هوایی و وزن خشک ریشه ریشه های رونده کاتوس در ۹۶ ساعت تنش غرقاب نسبت به شاهد به ترتیب ۶۳، ۷۰، ۵۹، ۹۸ و ۷۴ درصد کاهش یافت. و همچنین در آزمایش دوم ریشه های رونده دفن شده این علف هرز با طول ۵ سانتی متری در عمق ۱۵ سانتی متری قادر به تولید گیاهچه های جدید نبودند.
نتیجه گیری: با توجه به یافته های فوق می توان نتیجه گرفت که برای مدیریت مناسب این علف هرز، نواحی آلوده و بسیار شدید در مزرعه (بخصوص در مزارع آیش نیشکر زیرا در این زمان فاقد محدویت مبارزه می باشد) باید شناسایی شده و سپس با ادوات شخم به قطعات کوچکتر از ۵ سانتی متر تبدیل و همچنین در صورت امکان با ادوات مناسب دیگر ریشه های رونده را به اعماق بیشتر از ۱۵ سانتی متر انتقال داده و با مبارزه تلفیقی تنش غرقاب، تنش خشکی و عمق دفن حداقل با فاصله دو نوبت شخم علف هرز را کنترل و از گسترش آن جلوگیری کرد.
جنبه های نوآوری:
۱- خصوصیات جوانه زنی علف هرزگیاهچه کاتوس تحت تنش غرقاب و عمق دفن بررسی شد.
۲- تاثیر تنش غرقاب و عمق دفن بر مدیریت و کنترل علف هرز آزمون گردید.
۳- شناسایی دقیق زیست شناسی علف های هرز و رفتار جوانه زنی بذر آن، باعث اجرای برنامه صحیح و بهینه ای جهت کنترل می شود.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
حبیب نژاد قره باغی
Shahid Chamran University of Ahvaz
اسفندیار فاتح
Shahid Chamran University of Ahvaz
امیر آینه بند
Shahid Chamran University of Ahvaz
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :