واکنش چهار رقم برنج ایرانی به بیماری سوختگی باکتریایی برگ
سال انتشار: 1403
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 1
فایل این مقاله در 10 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_PPS-13-2_004
تاریخ نمایه سازی: 8 اردیبهشت 1404
چکیده مقاله:
برنج یک محصول غذایی مهم در جهان است. بیماری سوختگی باکتریایی برگ، ناشی از oryzae pv. Xanthomonas oryzae یکی از بیماریهای مهم برنج است که روی رقمهای مختلف در جهان شایع است. شناسایی و کاشت رقمهای مقاوم یا نیمه مقاوم موثرترین روش مدیریت بیماری است. هدف از انجام این پژوهش، بررسی واکنش چهار رقم برنج ایرانی شیرودی، ستایش، فجر و هاشمی به بیماری در شرایط مزرعه بود. طی سال های ۱۴۰۱ تا ۱۴۰۲، نمونه برداری از بوته های برنج دارای علایم بیماری از مناطق مختلف استان کهگیلویه و بویراحمد، در جنوب غربی ایران انجام شد. بیمارگر، از برگ های آلوده پس از ضدعفونی سطحی آنها، روی محیط عصاره مخمر-دکستروز-کربنات کلسیم جداسازی شد. باکتری جداشده، میله ای شکل، گرم منفی، هوازی اجباری، اکسیداز منفی، کاتالاز مثبت، لوان و لسیتیناز مثبت بود. آن باعث القای واکنش فوق حساسیت در برگ های توتون شد و توانایی هیدرولیز نشاسته را نداشت، ولی ژلاتین، آسکولین و توئین ۸۰ را هیدرولیز کرد. براساس مجموع خصوصیات مرفولوژیکی، بیوشیمیایی، بیماریزایی و ژنوتیپی، بیمارگر oryzae pv. X. oryzae شناسایی شد. واکنش این چهار رقم ایرانی برنج به بیماری، با مایه زنی بیمارگر و تعیین میزان پیشرفت علایم بیماری و رشد جمعیت باکتری درون بافت
رقمهای مختلف مورد ارزیابی قرار گرفت. بین رقمها اختلاف معنی داری از نظر شاخصهای طول ناحیه نکروز برگ و جمعیت باکتری در بافت وجود داشت و رقم هاشمی بیشترین حساسیت و رقم شیرودی کمترین حساسیت به بیماری نشان دادند. وقوع بیماری سوختگی باکتریایی برگ برنج در استان کهگیلویه و بویراحمد و واکنش این رقمها به بیماری برای نخستین بار گزارش می شوند.
کلیدواژه ها:
Blight ، Detection ، Xanthomonas ، Resistance ، فجر ، ستایش ، شیرودی ، هاشمی ، Xanthomonas oryzae pv. oryzae
نویسندگان
Jafar Hematzadeh
Yasouj University
Rasool Rezaei
Department of Plant Protection, College of Agriculture, Yasouj University, Yasouj, Iran
Habiballah Charehgani
Yasouj University
Fariba Ghaderi
Yasouj University
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :